Нинова: БСП има нужда от цялата си сила

Нинова: БСП има нужда от цялата си сила | StandartNews.com

БСП има нужда от цялата си сила, а държавата има нужда от силна БСП. Ключовата дума за нас сега е промяна. Работа, почтеност и резултати от работата ни чака в левицата". Това заяви председателят на социалистите Корнелия Нинова по БНТ.

Тя обясни, че левицата вече върви по този път, и че е разбрала добре думите на Стефан Данаилов от Конгреса. „Неговите думи са изключително мъдри. Важно е с кого се обкръжава един председател, един лидер. Важно е да имаш коректив, и мисля, че в Изпълнителното бюро има такива хора. Целта ни е събиране, обединяване, а не разделяне. Стига отлюспване и вътрешни борби. Смятам също, че лявото крило в левицата е богатство за БСП", коментира Нинова.

Тя припомни, че съвсем скоро ще се проведе и вътрешнопартийното допитване в БСП, което е новост за левицата. „Искаме да променим механизма на вземане на решения - да се вземат с вътрешнопартийни референдуми. За това предлагаме по ключвоте въпроси да се допитваме до нашите членове. Никой не може да принуждава БСП към каквото и да е, ние сами ще решаваме", заяви Корнелия Нинова.

Според нея, БСП се стреми да бъде силна, аргументирана, ясна опозиция, но това вече не е достатъчно. „Ние сме опозиция и сме го доказали нееднократно. Нужно е да направим следващата стъпка – алтернативата, решенията, различни от това, което предлага сегашното управление", подчерта председателят на БСП. Тя посочи още, че партията ще участва в изработването на Изборния кодекс, като вече е представила свой проект. БСП ще има и цялостна визия за съдебната реформа, като тя ще бъде готова през септември.

На въпрос дали БСП застава на силен фронт срещу ГЕРБ, Корнелия Нинова бе категорична: „Без съмнение". „Темите, по които заставаме срещу тях са много, но обобщено са две – връщането на държавата в икономиката, дори и с пряко участие, и силна социална държава", подчерта тя и допълни, че по тези теми разликите с ГЕРБ са очевидни.

По думите й различията между бедни и богати в страната вече са много големи. „Над 2 милиона са на прага на бедност. Затова държавата трябва да има много силна социална роля. Нужни са политики, конкретни мерки за справяне с проблема", обясни тя.

Нинова бе категорична, че управленската политика не може да продължава по този начин. „Каква е тази държава, която оставя децата с увреждания без увеличение на средствата четвърта година? 14 социални плащания са замразени. Управляващите теглят 16 млрд. заем, имат над 2 млрд. лв. в бюджета, а за хората няма", коментира тя и даде за пример и разрушаването на „Напоителни системи".

Попитана дали Георги Първанов може да стане президент, тя заяви, че сигурно в лично качество той може да стане. „Но не мисля, че може да бъде кандидатът на БСП", обясни Корнелия Нинова.

Лидерът на левицата каза също, че бъдещето на България се гради и от културните дейци, от духовните хора в страната. „Тези хора носят духовното и те могат да изведат България напред, ако ние политиците им дадем този шанс", коментира Нинова, часове след като в НДК се събраха стотици културни дейци, дошли по нейна покана да отбележат светлия празник 24 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай