Не нова конституция, а спешна промяна в изборния кодекс

Не нова конституция, а спешна промяна в изборния кодекс | StandartNews.com

Емил Георгиев, преподавател в СУ по философия на правото, движение "Модерна България":

-Г-н Георгиев, вашето движение "Модерна България" се обяви против мажоритарния вот, искан от голяма част от протестиращите. Защо?
- Мажоритарният вот е натоварен с опасността многопартийната система да се сведе до двупартийна. Освен това тези, които гласуват за неспечелилия кандидат, на практика остават непредставени било то в парламента или в общинския съвет. На трето място, мажоритарните кандидати много по-лесно може да бъдат купени. А с предложението за намаляване броя изобщо на депутатите, тази възможност става още по-голяма. Докато пропорционалното гласуване представя всички възгледи в обществото, стига да прескочат 4-процентовата бариера.
Движение "Модерна България" много остро реагира, когато от новия изборен кодекс, отпадна текстът за преференциалния вот. Всички партии в парламента се прегърнаха и охотно гласуваха против него. Ние искаме да се върне този текст. Тогава всеки избирател ще бъде длъжен да посочи своя кандидат от партийната или от гражданската листа.
- Смятате ли, че 50% гражданска квота е добра представителност?
- Не е нужна гражданска квота. Това са най-редовни депутати, но избрани чрез гражданска листа, както е в Словения, Полша, Италия. Колкото влязат. Може 100% хората да предпочетат гражданските листи пред партиите, ако те са се дискредитирали. И искаме както партиите се регистрират със 7000 подписа, за да участват в изборите, така и гражданската листа да бъде регистрирана със същия брой подписи, за да участва в изборите.
- В случая вие настоявате за промяна в изборния кодекс, а не на конституцията.
- Да, не трябва да се бърза с промени в Конституцията. Те трябва да бъдат резултат на обществения консенсус. Според нас най-лесно е да се вземат решения с референдум. "Модерна България" предлага два въпроса - за отзоваване на калпави политици, били те депутати, кметове или общински съветници и за индивидуална жалба пред Конституционния съд. С референдум ще се постигне реален обществен консенсус. И ще знаем какво точно искаме да се случи в една бъдеща конституция. За Велико Народно събрание трябва да има читав конституционен проект. Това ще отнеме година - година и половина. Затова не бива да се бърза. А и тази конституция може да бъде променена от обикновено народно събрание.
Бързането с промяна в конституцията ще възпроизведе партийно-олигархичното статукво на управление.
- Обявихте се за преходно, а не служебно правителство. Каква е разликата?
- Преходното правителство, също ще изпълнява минимална програма, но тя ще бъде формирана на по-широка основа - не само на политическото съгласие в парламента, но и на желанието на гражданите които протестират.
- Как ще стане това?
- Трябва да бъдат чути техните искания. Всички казват, че са за борба с монополите. Ето ви работа на преходното правителство и парламента в тази насока. Не трябва да има предсрочни избори, парламентът да си довърши мандата и да приеме поправки в изборния кодекс и във всички закони, които засягат борбата с монополите. Много е важен натискът на гражданите и срещите при президента, за да се случи това. Не трябва гражданската енергия да остане на улицата, тя трябва да се канализира и да се рационализира.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай