Не искаме кметска полиция, а повече сигурност за хората

Не искаме кметска полиция, а повече сигурност за хората | StandartNews.com

- Г-н Тодоров, ще създавате ли собствена "армия", с която да печелите по-лесно изборите?

- Да, наистина някои така разчетоха идеята да бъде създадена общинска полиция или по-скоро общинско звено с реални полицейски функции на срещата на Националнто сдружение на общините в България с депутати в парламента през миналата седмица. Нашите опоненти видяха в това изземване на полицейски правомощия, едва ли не, че искаме да приватизираме МВР. Тези опасения обаче са толкова несериозни, че не си струва да ги коментираме.

- Какви конкретно бяха предложенията на Националното сдружение на общините към законодателите?

- Едно от тях, както споменах, бе създаване на специално звено в общините с полицейски правомощия. Щом толкова плашат думите "общински полицаи" нека са общински инспектори, но с повече права - да съставят актове, да респектират нарушителите на обществения ред, да ги задържат докато дойде полиция и т.н. Сега нашите общински инспектори дори нямат право да поискат личната карта на един хулиган, който троши безнаказано общественото имущество на публично място. Той не е длъжен да им се легитимира, камо ли да го задържат...Другото предложение е да поставим повече видеокамери, които ще "улавят" шофьорите нарушители по улиците в големите градове, а тези глоби по фиш да остават в общинската хазна.

- Правили ли сте сметка колко пари ще влезат допълнително в общинската хазна от тези санкции, които сега държавата прибира?

- Няма съмнение, че приходите в общинските бюджети ще се увеличат. Не това обаче е най-важното. Ние, кметовете искаме да си вършим съвестно работата, заедно с МВР да осигурим повече ред и сигурност в населените места, за което хората са ни избрали. Улиците на Стара Загора в момента са осеяни ненужно с т.н. гърбици, които озаптяват джигитите в рамките на града. Видеонаблюдението ще върши много по-добра работа от тези "лежащи полицаи", както ги наричат иронично шофьорите. В момента в чертите на града и около него има една-единствена мобилна камера за контрол на скоростта на колите, на изхода за автомагистрала "Тракия". Всички водачи знаят това и няма как да бъдат уловени нарушители...

- И в момента Стара Загора се води като един от градовете с общинска полиция. Защо е необходимо и специално звено с полицейски правомощия?

- Хубаво е, че употребихте израза "се води", защото това на практика е наистина "наемна" полиция. Полицаите не са на подчинение на кмета, те са на щат в МВР, а за тази услуга ние плащаме по над 2 хил. лв на човек месечно от общинския бюджет. На всичкото отгоре от определените 16 "общински" полицаи, заетите бройки обикновено са 10-12. Ту нямало кандидати, ту се чака конкурс, все неща, върху които ние няма как да влияем.
Общинското полицейско звено с два пъти по-малко разходи ще върши два пъти повече работа по осигуряване на реда и сигурността в общината.

- Вие отдавна настоявате за повече правомощия на местната власт. След тази дискусия в парламента по-голям оптимист ли сте, че това може да стане?

- Да, определено. Смятам, че се получи един активен диалог. Дискусията бе много полезна за нас кметовете. Надявам се и за депутатите от трите парламентарни комисии, и аз искам да им благодаря специално за сериозното и отговорно отношение.

- Кои от тези предложения, които дискутирахте в парламента, могат да станат факт най-скоро?

- Специалното общинско звено с повече полицейски правомощия може да стане факт само с някои промени в закона за местната администрация и местното самоуправление. Мисля, че повечето депутати, които участваха в дискусията, разбраха, че ние не искаме повече "полицейска власт", а повече сигурност за нащите избиратели и ще ни помогнат като законодатели.

- Само преди месец бе направена първата реална стъпка за създаването на индустриална зона "Загоре", а казват, че вече има инвеститорски интерес...

- Да, вярно е. Няколко фирми, основно по логистика, действително са готови да влязат в зоната.

- Реално кога може да кажете на инвеститорите: "Заповядайте! Добре дошли!

- В момента извършваме необходимите регистрации за индустриалната зона. Паралелно започва и изграждането на инфраструктурата и мисля, че до месец-два наистина можем да посрещнем с "добре дошли" първите инвеститори в индустриална зона "Загоре".

- По време на петъчния парламентарен контрол министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че бившето старозагорско летище ще се използва за логистичен хъб между Европа и Азия. Можете ли да добавите нещо повече към тази още една добра новина за икономиката на Стара Загора?

- Да знам, че се работи активно по създаването на този логистичен хъб и вече има определен инвеститорски интерес. На практика за нас това означава, че разширяваме обхвата на индустриална зона "Загоре". По пряка линия, по източния обходен път на Стара Загора за автомагистрала "Тракия", от бившето опитно поле в кв. "Зора", където ще се разпростре основно индустриалната зона, до летището и бъдещия логистичния хъб, са няколко километра. Освен това покрай старата борса до него има още около 200 дка свободни площи, предназначени за строителство. Логистичният евро-азитаски хъб край Стара Загора наистина е едно много-много добра новина за града и региона.

- Еколозите вече ви обвиняват, че сте замели удобно под килима проблема с парк "Бедечка"?

- Проблемът с "Бедечка" не е забравен удобно и няма как да бъде забравен след всичко, което общината направи за запазването му като парк. Онзи ден подписахме споразумение с Министерството на отбраната, което ни предоставя безвъзмездно 70 дка отпаднали военни имоти. Те ще бъдат предложени за замяна на собствениците на терени в парка. Да, те притежават повече от 100 дка в парка, но ние им предоставяме терени от висока категория - срещу МОЛ "Галерия" и около Данъчното. Не знам дали ще има неотстъпчиви собственици, които ще откажат замяна, но аз се надявам, че ако те са разумни старозагорци, ще дойдат в общината да се разберем като хора, които милеят за своя град.

- В момента Стара Загора е като строителна площадка. Работи се по новата визия на Ларгото, обновяват се "белите дробове на града" - парк "Аязмото". Старозагорци са недоволни и нетърпеливи. Сипят упреци, искат час по-скоро всичко да свърши...

- Разбирам ги. Ние, българите, сме си такива. Когато нещо ново се прави, всички даваме акъл как да стане по-добре и искаме, ако може да стане начаса. Мога да успокоя старозагорци, че за празника на града - 5 октомври, централната градска част, площада пред общината и пешеходната зона по бул. "Цар Симеон Велики" ще имат една нова визия на европейски град. С настилка от бял гранит по Ларгото, с атрактивни зони за всички, с уютни места за отдих и отмора.

- Ще възстановите ли алеите с каменни плочи в Аязмото? Някои ви обвиняват, че го превръщате в градски парк.

- Разбира се, че ще ги възстановим, и то върху много по-стабилна основа. Обвиненията, че "разваляме готовото" и го превръщаме в "градска градина", нямат никакво основание. В парка се изгражда тротоар единствено по източната алея, където са налага да влизат коли на пожарната, полицията, комуналните услуги и естествено трябва да има място и за пешеходците. Аязмото, нашата "планина в града", която създаде митрополит Методий Кусев преди повече от 120 години, ще стане още по-любимо място за спорт, отдих и отмора и след обновяването.

- Местните избори са чак другата есен, но някои нетърпеливи партии и кандидата като че ли стартираха кампанията. Втори мандат вие сте един от най-успешните кметове на ГЕРБ, мислите ли за трети?

- Още не съм мислил, а и наистина е още е твърде рано. А и това няма да бъде само мое лично решение, свързано е и с оценката на партията, която ме издигна, и с доверието на хората, които ме избраха преди 3 години. Моята работа сега е да завърша успешно втория си мандат. Старая се да отметна, колкото се може повече неща от обещанато на старозагорци, а оттам нататък преценката ще бъде тяхна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай