Нанков: С този закон няма как да дам "Бузлуджа"

Три ръководства на БСП проспаха 6 години, обяви министърът

Нанков: С този закон няма как да дам "Бузлуджа" | StandartNews.com

Невъзможно е със сега действащите текстове в закона да прехвърлим безвъзмездно паметника "Бузлуджа", обяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков след срещата с ръководството на БСП.

Законът за държавната собственост беше променен на 7 февруари 2017 г. Юридически лица и политически партии не могат да получават имоти държавна собственост безвъзмездно, продължи Нанков и уточни, че през 2011 г. е имало решение за "Бузлуджа", но от БСП не са се възползвали.

От тогава минаха 6 години, в които 5 пъти е напомняно на ръководството на БСП в различните му състави за приканване да приключим процедурата по действащите към момента нормативни текстова, в унисон с приетото решение", каза още министърът и обяви вариантите, които е продложил на социалистите - отдаване под наем или закупуване. Данъчната оценка в момента на "Бузлуджа" е 110 000 лв. 

Ако бъде изявено желание на ръководството на БСП и след решение на Министерски съвет, паметникът може да бъде предоставен за безвъзмездно ползване за срок, не по-голям от 10 години. Неформално научих, че кметът на Казанлък също изявява желание да стопанисва паметника. Защо 3 ръководства на БСП проспаха тези 6 години и не финализираха процедурата?, завърши Нанков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай