Намаляват адиминстративната тежест върху бизнеса и гражданите

Намаляват адиминстративната тежест върху бизнеса и гражданите | StandartNews.com

Депутатите приеха тази сутрин промени в ДОПС на първо четене, предвиждащи намаляване на административната тежест върху бизнеса и гражданите.

С предложените в законопроекта промени се прецизира разпоредбата на чл. 87, ал. 11 от ДОПК, като за целите на комплексното административно обслужване се посочва, че освен Националната агенция за приходите Агенция „Митници" и общините също ще предоставят служебно по електронен път информация за наличие или липса на задължения.

По този начин лицата ще бъдат освободени от задължението да предоставят пред компетентните органи удостоверение за наличие или липса на задължения, издадени по тяхно искане от Националната агенция за приходите, Агенция „Митници" и общините в изпълнение на задължения, предвидени в други нормативни актове.

С § от законопроекта се предлага да отпадне задължението преди заличаване на едноличен търговец от търговския регистър да бъде уведомена Националната агенция за приходите, като това е мярка за намаляване на административната тежест.

Във връзка с това и с оглед въвеждането и на други мерки за намаляване на административната тежест за лицата с преходните и заключителните разпоредби на законопроекта са направени предложения за промени в Закона за акцизите и данъчните складове, Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за местните данъци и такси, Закона за данък върху добавената стойност и в други нормативни актове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай