МВР и правосъдието представиха приоритетите си за председателството /ОБНОВЕНА/

МВР и правосъдието представиха приоритетите си за председателството /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Министрите на правосъдието Цецка Цачева и на вътрешните работи Валентин Радев представиха днес приоритетите на България като председател на Съвета на ЕС пред евродепутатите от комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред.

Програмата ни е интензивна, предизвикателствата не са малко, отбеляза Цачева. Наясно сме с отговорността, която носим и вярваме, че можем да допринесем за намирането на решения, допълни Радев.

Евродепутатите зададоха множество въпроси, сред които бяха темите за промените в регламента от Дъблин, приемането на Истанбулската конвенция, разселването на мигрантите, защитата на малцинствата, подхода по предложението на Европейската комисия срещу Полша. Поставени бяха и въпроси за борбата с подправянето на километропоказателите на автомобилите, както и за корупцията сред българските граничари, митничари и полицаи.
В последвалите отговори министър Радев посочи, че дъблинският регламент е приоритет за българското председателство. Каквото зависи от председателството, ще бъде направено. Ще работим за общ подход за разселването, добави той. Информацията е най-голямото богатство в борбата с тероризма и престъпността, заяви министърът. Радев предложи на евродепутатите по въпроса с корупцията по границите да потърсят мнението и впечатленията на европейските представители, изпратени на браздата у нас.

Министърът на вътрешните работи определи подправянето на километражите като част от организираната престъпност. Може би не е най-важният проблем, но съществува, коментира той.

Министър Цачева заяви, че гражданите на ЕС очакват европейската прокуратура да заработи възможно най-бързо, защото ще действа срещу прането на пари - основен проблем в борбата с тероризма и организираната престъпност. Тя добави, че България ще ратифицира Истанбулската конвенция, а националния дебат по този въпрос постави в рамките на свободата на словото. Цачева изрази очакването конвенцията спешно да бъде обсъдена в Народното събрание и отбеляза, че досега ратификацията е завършила в 17 от държавите в ЕС. По въпроса с Полша тя настоя да бъде изслушано обяснението на Варшава.

Пред журналисти по-късно министър Цачева изрази удовлетворение от изслушването. Не усетих негативно отношение, всички искаме конкретни решения в интерес на гражданите на ЕС, добави тя.

Изненада ме, че имаше много конкретни въпроси, коментира министър Радев. Евродепутатите много добре са видели и разбрали нашите приоритети - те са общи за ЕС. Според мен всички бяха добронамерени, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай