Много шум за нищо, обобщи Борисов за Изборния кодекс

Много шум за нищо, обобщи Борисов за Изборния кодекс | StandartNews.com

Всеки ден правя компромиси, то е трудно да се нарече коалиция, ние сме подписали коалиционен договор с Реформаторския блок. За да не изпаднем в криза като други държави, Испания например, създадохме този формат. Що се отнася до тази седмица имаше една хубава постановка "Много шум за нищо". Думата е "задължително", но гласуването не е задължително, защото няма санкции, но шумът за това го има. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред БНТ по повод промените в Изборния кодекс.

"За местните избори, които за ГЕРБ са най-важни, ние работихме по Изборния кодекс на Мая Манолова и БСП. Не чух никой да го каже това. Сега трябваше да има поправка в него заради референдума на държавния глава Росен Плевнелиев и да бъде обсъдено електронното гласуване", обясни Борисов.

Според него именно това е дало възможност на партиите да въведат в изборните правила онова, което били обещали на избирателите си.

"Нито един анализатор не излезе да каже, че това са предложения на БСП, на ПФ. Чух само, че ГЕРБ търси служебна победа", допълни още той.

Относно гласуването в чужбина, Борисов заяви, че под оказания натиск от партията са били готови да се откажат и от позициите си за гласуването в чужбина. "Това беше отново тежък компромис, над 40 000 души има в чужбина за ГЕРБ. Под натиска на другите искаха да се откажем. Вече мисля че нашите сънародници са доволни. Всички трябва да знаят, че това струва много пари. За всяка секция се команидироват служители на външно министерство. Да не си мисли някой, че да разкриеш секция това е лесно", заяви Борисов.

"Ако трябва да обобщим: цялата тази какофония, която се създаде - на практика имаме задължително гласуване, което никак не е задължително,референдумите си останаха по старому така както си бяха, секциите са си по старому. Квадратчетата не оказват абсолютно никаква роля на крайните резултати", каза още премиерът.

"Всеки ден правя компромиси, то е трудно да се нарече коалиция. Коалиция е когато две партии са подписали споразумение. Ние имаме коалиционно споразумение с Реформаторския блок, но пък там има една партия, която е в опозиция, но не излиза от РБ", заяви Борисов.

По думите на Борисов от вчерашните дебати отново е станало ясно, че между ГЕРБ и ДПС не може да има коалиция.

"Вчера отново блесна истината, която винаги сам казвал, че между ГЕРБ и ДПС не може да има коалиция, не може да има съвместна работа", каза лидерът на ГЕРБ и допълни: Вчера беше вододел с това гласуване. Отново се върнахме в старата позната история - БСП, ДПС, някои от другите партии - това е бъдещото коалиционно управление, което ще се бори да ни събори нас, с традиционното ДСБ - уж дясно, но на практика с нож в гърба на ГЕРБ. (...) От вчера започна изграждането на истинската опозиция като алтернатива на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Това е - повтарям, БСП, ДПС и ДСБ."

"Надявам се АБВ да останат стабилни защото с вицепремиера Калфин работим доста добре", допълни още премиерът. Запитан дали разчита на подкрепата на АБВ, Борисов отговори, че повече се надява на подкрепата на вицепремиера Калфин. "С него работим много добре, изградихме си доверие", подчерта още премиерът.

Димитър Николов, Йорданка Фандъкова и Томислав Дончев няма да бъдат номинирани за президент

Правя всекидневно компромиси, защото най-мила ми е държавата, дали е Централна гара, дали е музей Ларго, всеки ден даваме на хората нещо, за което са мечтали. И в тази връзка искам да кажа за атаката срещу Йорданка Фандъкова и Митко Николов. Те няма да са кандидати за президенти от ГЕРБ. Ако ги посочим - ще станат. Но да се успокоят някои - няма да са те двамата, няма да е и Томислав Дончев. Това коментира премиерът по повод предстоящите на есен президентски избори.

"Няма да е и Томислав Дончев. Не стига, че усвоихме 99.9 % на еврофондовете, но в Брюксел няма пари, там има противопоставяне. Кристалина Георгиева добре че прави всичко възможно да не се пилеят пари. Затова Томислав Дончев е много по-важен като отговарящ за еврофондове", каза още Борисов.

За протестите

Никоя партия не иска предсрочни избори, заяви Борисов. За гласовете, които отправят подобни искания, той коментира, че това са безотговорни хора към народа и държавата си. По думите му ако сега правителството подаде оставка, изборите трябва да са през юли или август.

Ако са през септември, след това идват президентски избори, а това означава цял месец предизборна кампания. "Вечер ще идваме при тебе (към журналиста от БНТ Иво Никодимов, бел. ред) да се караме, а през деня - ще трябва да работим заедно", даде пример Борисов. "Да протестираш, за някои стана професия", допълни още премиерът. 

За корупцията и съдебната система

"Аз не съм съдебна система и не мога да търся сметка колко са осъдени за корупция. Има вече две колегии. Преди години никой не си помисляше, че може да се раздели ВСС. Ще има осъдени със сигурност, за мен е по-важна превенцията. Да знае всеки, че ако бъде засечен в схема, си отиваш. И аз ги виждам колко са внимателни. Трябва да се внимава да не стане като в Румъния, от страх да не сгрешиш - парализираш цялата работа", коментира Борисов стъпките в борбата с корупцията.

„Днес си депутат, а утре вече не си. Представете си какво наказание е това и как се чувстват тези хора, когато са пред близките и приятелите си", описа картината Борисов.

За проучванията за газ в Черно море

Във връзка с проучванията за газ в Черно море Борисов каза, че очаквал компромати срещу себе си още първата седмица, "но вече две седмици няма нищо". Според него Москва се изнервя, че България ще се диверсифицира - не на думи, а на дела.

Премиерът допълни, че още при социализма е тръгнало проучване, но било спряно.

"Техният интерес е такъв, на Москва, свързан с газа, нашият интерес е да си добиваме наш. Имаме общ интерес в туризма. Благодарен съм им, че отново върнаха туристите. Имаме общ интерес в транзита (на природен газ - бел.ред.). Ще им съдействаме максимално ако България с газовия хъб бъде одобрена от ЕК. Сиреч, не виждам защо трябва да ни мразят", подчерта Борисов.

По думите му, той и Путин са се разбрали: "Българският интерес в случая, и той прекрасно знае, ние сме си говорили, аз му казах, че това ще го правя. Не можеш да си имаш в двора чешма, а да ходиш да си доставяш, примерно, от друго място. И нека да не пророкуваме, но аз мисля, че три от най-големите компании са - Тотал, ОМВ и Репсол, както и на другото ни находище пък е Шел, харчат по 220 000 евро на ден наем, ще знаят какво търсят и ще излезе."

"Дали ще дойде газ по южния газов коридор, дали ще дойде от север през "Южен поток" или нещо подобно. Това са геостратегически интереси на огромни компании, на големите държави. ... Няма шанс за Южния газов коридор без съгласието на Русия. Затова аз считам, че в един момент Щатите и Русия ще се разберат. До президентските избори в Щатите това напрежение ще го има. След това те трябва да отпушат света да живее по-спокойно", смята Борисов.

Човек всеки ден трябва да се амбицира и да доказва най-доброто от себе си и в същото време да бъде смирен, припомни Борисов

"Утре пак сме подсигурили правителствения самолет за владиците, които ще отидат и ще донесат от самия Божи гроб свещения огън – Дай Боже да се запали, защото нали знаете, че не сигурно дали ще се запали, след това ще го разпръснат за Великден по всички храмове и манастири в България, за да може българите от самия източник на огъня да запалят свещичката", заяви Бойко Борисов.

„Днес всички християни, всички българи ще намерят време да отидат до църквите и да минат под плащеницата, да се смирят", каза още той.

„Човек всеки ден трябва да се амбицира и да доказва най-доброто от себе си и в същото време да бъде смирен. Смирение, смирение, смирение – това го е казал Господ", уточни премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай