Министър Радев: Приоритет е ефективното управление на миграцията

Председателството на СЕ е шанс да придвижим своите теми, каза още той

Министър Радев: Приоритет е ефективното управление на миграцията | StandartNews.com

Приоритет на българското председателство е ефективното управление на миграцията, категоричен бе министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на обсъждане на приоритетите на страната ни за предстоящото европредседателство.

Голям шанс за България е да постави своите теми и да покажем, че можем да ги придвижим. Основните теми в Европа са миграцията и сигурността. От ключово значение е обменът на информация и използването на информационните системи. Качествена информация, която да се обменя в базата данни. И в момента се стараем да бъдем равно отдалечени от всички. Едно от най-добрите постижения е шенгенската информационна система. Обсъждат се предложения за разширяването, граничния контрол и връщането на мигрантите, продължи Радев, цитиран от "Фокус". По думите му българското председателство ще насърчава подобряването на правоприлагащите органи. 

Ще насочим силите си за повишаване на процента на връщане на незаконно пребиваващите в страните. Ще продължим работата на електронното председателство. Ще работим за подобряване на националните процедури. Ще търсим консенсус за общата европейска система за убежище. България носи отговорност за една от най-чувствителните външни граници на ЕС, завърши министър Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай