Министър Нанков: Пътищата още се проектират по съветски модел

ТОЛ системата ще реши всички проблеми, категоричен е той

Министър Нанков: Пътищата още се проектират по съветски модел | StandartNews.com

Приходите от винетни стикери, които АПИ разходва единствено за поддръжка на републиканските пътища са в порядъка за 2016 г. на около 300 млн. лв., обяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков след спешната среща на "Дондуков" 1, цитиран от "Фокус".

Адекватната поддръжка на републиканските пътища, осигуряването на сигурно, безопасно придвижване по тяп, на инфраструктурата, системите за ограничаване на сигурността, мантинели, знаци, обединихме се всички около мнението, че колкото по-бързо въведем интегрираната смесена система за ТОЛ такси и електронни винетки за леките автомобили, толкова по-бързо ще разполагаме с необходимия ресурс за ефективното и качествено поддържанане, продължи Нанков.

За съжаление, по настоящем пътища се проектират още по съветски норми, от преди 30 години", призна министърът и гарантира, че скоро на това ще се сложи край.

По наши данни, още първата година след въвеждането на ТОЛ такси и електронни винетки ще имаме възможност да генерираме приходи от почти 1 млрд. лв. Толкова са и нуждите на сектора, за да има качествена и безопасна инфраструктура. Това няма да се отрази на българските граждани, тъй като в новия модел цените на електронните винетки ще запазят сегашните си стойности. Моделът е справедлив от гледна точка на двата компонента, които сме заложили – теглото и изминатите километри на моторното превозно средство. Крайно време е България да използва своето геостратегическо положение и да може по адекватен начин да таксува транзитно преминаващите тежкотоварни автомобили", завърши Николай Нанков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай