Милка Христова: Проверката на Фандъкова по скандала с релсите на "Графа" няма да промени факта, че законът е нарушен

Милка Христова: Проверката на Фандъкова по скандала с релсите на "Графа" няма да промени факта, че законът е нарушен | StandartNews.com

Искаме оставката на г-жа Фандъкова, тъй като в конкретния случай вече не става въпрос за феномена "ремонт на ремонта", не става дума и за иновацията на кметската администрация "контрол на контрола", нито за естетически различия по отношение вида на извършваните ремонти. Тук става дума за грубо погазване на закона за обществените поръчки, което е недопустимо в една правова държава и никакви съображения за целесъобразност не могат да го оправдаят. Това каза заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова при участието си в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви.

"При тази ситуация Йорданка Фандъкова какво очаква да получи като резултат от назначената проверка, попита риторично Милка Христова. - Извинявайте, но кметът нито има необходимата компетенция, нито дирекцията "Вътрешен одит" разполага с нужните експерти, нито пък има законово основание да извърши проверката, за която обяви във вчерашното си изявление във Фейсбук. Скандалът, който избухна покрай ремонта на улица "Граф Игнатиев" не ни изненадва. След него обаче единственият начин за понасяне на отговорност е подаване на оставка. Поискахме кметът Фандъкова да се оттегли и поради обстоятелството, че Столична община отказва да признае проблема с изпълнението на Инвестиционната си програма и най-вече с качеството й. Само преди две седмици управляващите в СОС приеха касовото изпълнение на общинския бюджет за 2017 г. и на Инвестиционната програма, която е изпълнена по-малко от 50% при това с лошо качество. А в отчета, забележете, нямаше нито една дума нито за проблемите, нито за евентуални мерки за отстраняването им".

Милка Христова беше категорична, че при смяната на материала, използван за шумоизолиране на релсовия път по ул. "Граф Игнатиев", е било задължително да бъде направена нова поръчка.

"Основният критерий в направената обществена поръчка е максималното намаляване на вибрационно-шумовото въздействие поради спецификата на ул. "Граф Игнатиев", по която трамвайните релси са разположени в изключителна близост до сградите, обясни Милка Христова. - В самото техническо задание, по което е проведена обществената поръчка, се набляга основно на материала, който трябва да бъде използван. А ключов в избухналия скандал е фактът, че промяната на материала би довел до промяна на класирането и до промяна на допуснатите участници. Тъжната истина прозира от доклада на инж. Тасев и аз искам да цитирам: "При материала, с който е одобрена поръчката, се ползват еластични скрепления, които трудно се поставят и искат сложна логистика". Затова той предлага гумената подложка, при която се ползва околорелсов ботуш. В първия вариант, при който би била гарантирана вибрационната и шумоизолацията, работата щеше да бъде два пъти по-бавна, щяха да са необходими голям брой компоненти и това би създало логистични проблеми. Така е избран вторият вариант, който е по-евтин, по-лесен и по-безпроблемен. Но при него няма никакви гаранции, че ще изпълни целта на поръчката, тоест ще осигури вибрационна и шумоизолация".

Според Милка Христова, доводите за целесъобразност, с които управляващите в Столична община се опитват да оправдаят некомпетентността си, не може да бъдат определящи, когато става въпрос за приложение на закона. "Законът за устройство на територията (ЗУТ), който е приложен, разписва процедурата тогава, когато има съществени изменения – такъв е нашият случай в момента. От това следва, че трябва да се разработи нов инвестиционен проект, обясни тя. - Реално процедурата по ЗУТ не е нарушена. Нарушена е процедурата по Закона за обществените поръчки. А ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" се прави по този закон".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай