Мария Габриел: Истанбулската конвенция осигурява защита на жертвите на насилие - Политика - Стандарт Нюз


19:00 ч.

26.01.18

2 мин.

0

20

0

Мария Габриел: Истанбулската конвенция осигурява защита на жертвите на насилие

от редактор |

Мария Габриел: Истанбулската конвенция осигурява защита на жертвите на насилие

Истанбулската конвенция е най-значимият международен договор, който осигурява системна защита на жертвите, обясни българският еврокомисар Мария Габриел пред БиТиВи.


„Той слага акцент от превенцията до наказателните мерки срещу престъпниците, до криминализирането на домашното насилие – над жени, над мъже и над деца. Това е инструмент, който не е панацея, но може да ускори от част от процедурите", каза тя, като посочи, че „голяма част от жертвите се сблъскват с това безвремие, което много често, за съжаление, като последствие има обратно връщане към порочния кръг на насилието".


Тази конвенция дава импулс да актуализираме законодателството си и излъчва много силен сигнал към всички, които могат да вземат участие в борбата с този феномен, посочи Габриел. По думите ѝ документът „казва на жертвите: „Имайте смелостта да не мълчите", тъй като мълчанието е най-големият проблем.


„От друга страна трябва да заработят всички, участващи в този процес – от жертвата, през кризисния център, психологическата помощ, неправителствените организации и стигнем до повече обучения за полицаите да разпознават много бързо формите на насилие и жертвите, до прокурорите, до съдебните наказания, които трябва да бъдат бързи", каза Габриел.


За притесненията за трети пол еврокомисарят посочи, че в конвенцията, специално в чл. 3, „ясно е казано, че за всичко, което засяга тази конвенция, пол означава социални роли и характеристики, които определено общество смята за характерни за мъжете и жените. Ние сме това „определено общество". За нас в България мъжете и жените са физически пол. Тази конвенция по никакъв начин не цели да промени това, което ние имаме като модел. Но тя ни дава възможност да си кажем, че за насилието толерантността е нулева".


Що се отнася до обучението на деца, Габриел коментира, че в текста е казано: „когато е подходящо, съобразено с потребностите на учениците". „Ето, отново ролята, която е дадена на националната държава – ако България реши, че има необходимост от повече обучение за такива програми, тя ще ги въведе. И конкретно в тази конвенция се говори за програми, отнасящи се до социалните характеристики за мъже и жени, борбата със стереотипите".


Стана ясно, че има нужда от истински дебат по темата, който да позволи всички общности – религиозната, академичната, неправителственият сектор, институциите, от които зависи решаването на този проблем, да седнат с много ясни тези, разумно и спокойно да обсъдят различните мнения, каза тя.


Габриел посочи, че е имало време това да се случи, тъй като междуведомствената група е създадена още след подписването на документа през април 2016 г. Но може би наистина в рамките на обществото имаше нужда от повече такива дебати, каза тя.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 12:22 · 29.01.2018
При положение, че се пледира за равенство между половете, кому и защо е нужно да се конкретизира понятие за пол, в конвенция против домашното насилие?!
РАДЕВ · 12:12 · 28.01.2018
БЪЛГАРИ НЯМА ЛИ КОНСТИТУЦИЯ И ЗАКОНИ? КОНВЕНЦИЯТА ИСКА ДА УЗАКОНИ РАЗВРАТА , КОЙТО Е ПОДСЪДЕН!
Потребител · 23:16 · 27.01.2018
слушаитe таиа жeна тя живee на запад нe като вас ганиовци, 60 % дeца с eдин родитeл дeмeк самотни маики, аборти на година повeчe от колкото живо родeни дeца, какви мъжe какви сeмeиства търситe в българия нeщастно плeмe понe узаконeтe всичко хората да сe чустват свободни чe няматe сeмeини цeнности и бe цeнитe човeшкия живот e ясно от статистиката , храта ви казаха чe стe 80 % дeбили и от БСП и от Гeрб, на тях па им трабва друг народ , ама за сeга и тоя бива чe търпи на крадeнe
Потребител · 11:33 · 28.01.2018
@Потребител ПРЕДПОЧИТАМЕ ДА СЛУШАМЕ ПАТРИАРХА. АКО НЕ ТИ ХАРЕСВА, ЗАЕДНО С ГОСПОЖАТА, ЗАМИНАВАЙТЕ НА ЗАПАД. НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ВАС!!! Нито българите, нито институциите в България имат нужда някой да ни казва какво е пол.
Потребител · 12:03 · 27.01.2018
Притеснява ме некадърният преводач, който е превел думата „gender“ на английски, „genre“на френски като „ПОЛ“. Всъщност и на двата езика думата за ПОЛ е „SEX“, а Gender и Genre означават РОД - мъжки и женски. Във френски език има и неопределен род, а в по-богатия български съществува уникалния „среден род“, различаващ се от „среден пръст“ за невежите.
Потребител · 09:23 · 27.01.2018
Taja smis na noiko gerb 4oveka nama nujda da ni govori i u4i vsima 20,000 eur na m da si satvara ustata
Потребител · 09:14 · 27.01.2018
Кой ви изпрати там и скоква цел представяте България.Всички сте предатели.Всичко друго ние на ред та се загрижихте за обратните.
Потребител · 10:41 · 27.01.2018
@Потребител Не разбираш ли че искат да си узаконят педерастията. Утре ще поискат бракове и осиновяване на деца. Представи си осиновено дете попадне в ръцете на извратеняци. От малко ще го извратят. Това е посегателство към бъдещето. Към децата. И не само към осиновените. Към всички
Потребител · 07:27 · 27.01.2018
Минуситe на комeнтаритe сe поставят от eдин и същ пeдeраст.
Потребител · 10:43 · 27.01.2018
@Потребител Вярно е. И нарочно от сайта премахнаха многократно гласуване защото се вижда истината.А те я крият. Разрешиха да се гласува по един или два пъти.
Потребител · 07:02 · 27.01.2018
гнусна твар....
Потребител · 21:04 · 26.01.2018
Тая българка ли е или ...
Потребител · 20:58 · 26.01.2018
Каквото и да казваш ти, грозeн щъркeл, народът нe иска тази конвeнция и няма да бъдe приeта в България. Няма да си промeнямe законитe, образованиeто и моралнитe цeнности, за да угодим на чужди интeрeси. Никога!
Потребител · 20:54 · 26.01.2018
Лъжкиня! Никои нe ти вярва, грозна нагаждачка!
Потребител · 20:51 · 26.01.2018
„Имайте смелостта да не мълчите", тъй като мълчанието е най-големият проблем" Какво лицeмeриe! Когато хиляди жeни в Гeрмания станаха жeртви на посeгатeлство от страна на мигрантитe, мeдиитe в Гeрмания мълчаха и на жeнитe им бeшe прeпоръчано да си мълчат и нe разкриват прeстъплeниeто. Къдe бeшe тази конвeнция тогава? Или тя за мигрантитe нe важи............
РАДЕВ · 20:01 · 26.01.2018
ЗАЩИТАВА НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС, А НЕ ИЗВРАТЕНА КОНВЕНЦИЯ
един българин · 19:46 · 26.01.2018
джендърът си е джендър продължава да бута жените и децата като щит за да се пробута в обществото ни!
Потребител · 19:43 · 26.01.2018
А най -лошото от цялата работа е че искат децата от малки да ги повредят.Искат педерастията да се изучава в училище
Потребител · 19:42 · 26.01.2018
Европейска ценност не е заплатите от 300 евра да станат 1300. Това не интересува европейците. Европейците се интересуват да си узаконят шлякането. На земята може и да го направят но пред Бога ще си останат гнусни
Потребител · 19:39 · 26.01.2018
Европейска ценност. Мъж да го набута в задника на друг мъж. После да го извади лайнян и да му го набута в устата. Ей тези хора ей това искат гнусно нещо да узаконят. В Библията ясно е казано че е гнусно
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент