Маратон от срещи на Цветанов с балкански лидери

Зам.-председателят на ГЕРБ участва регионалната Балканска молитвена закуска в Тирана

Маратон от срещи на Цветанов с балкански лидери | StandartNews.com

Маратон от срещи имаше зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов по време на регионалната Балканска молитвена закуска в Тирана. Председателят на албанския парламент Грамоз Ручи подчерта пред Цветанов благодарността на Албания за безспорния успех на Българското председателство на Съвета на ЕС да очертае ясна европейска перспектива за страните от Западните Балкани. Според Ручи европейската и евроатлантическата линия на развитие на страните от региона са ключови за сигурността и стабилността, а добрите отношения между премиерите Бойко Борисов и Еди Рама допринасят и за силната връзка между двете държави. Цветан Цветанов благодари за признаването на българското малцинство в Албания, като обърна внимание, че това е още един знак за топлите отношения и взаимното уважение между България и Албания.

Цветан Цветанов разговаря и с председателя на македонския парламент Талат Джафери, който даде висока оценка за Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. По думите на Джафери договорът е отворил вратата за очертаването на трайна и устойчива европейска перспектива за Македония. Той е не само знак за силните политически връзки между двете страни, но е и гарант за сигурността в региона, посчерта Цветанов. Председателят на македонския парламент отбеляза, че в региона не можем да забравим историята, но не трябва винаги да се връщаме към нея. „Това няма да ни позволи да изградим бъдеще на стабилност и просперитет за гражданите на страните от Западните Балкани", категоричен бе Джафери.


Работна среща със зам.-председателя на сръбския парламент Владимир Маринкович проведе още Цветан Цветанов в Тирана. Маринкович благодари, че 15 години по-късно Българското председателство на Съвета на ЕС е успяло да върне Западните Балкани във фокуса на европейския дневен ред. Той подчерта ключовото значение на Срещата на върха между ЕС и Западните Балкани, която е позволила страните от региона да получат по-ясна европейска перспектива. Маринкович благодари на Цветанов и за акцента върху Западните Балкани по време на Парламентарното измерение на председателството. „Надявам се процесът на европейска интеграция за страните от региона вече да е придобил необратим характер", сподели Владимир Маринкович.


С депутата в Камарата на представителите в парламента на Обединеното Кралство Марк Притчард Цветан Цветанов обсъди последствията за сътрудничеството с Великобритания в сектор "Сигурност", които биха могли да възникнат след излизането на Великобритания от ЕС. Цветан Цветанов подчерта, че за да не изгуби от своите оперативни способности, ЕС трябва да избегне третирането на Великобритания като трета страна след Брекзит. Той даде висока оценка за системата за сигурност на Обединеното Кралство, което е нетен доставчик на информация за системите в сектор „Сигурност" на ЕС. Притчард на свой ред отбеляза, че запазването на нивото на сътрудничество в сектора е изключително важно за Великобритания и благодари на Цветанов за ясната му и прагматична позиция по темата.

В рамките на регионалната Балканска молитвена закуска в Тирана Цветан Цветанов разговаря и със съпругата на бившия македонски президент Борис Трайковски - Вилма Трайковска. Двамата обсъдиха политическата ситуация в региона и положителните тенденции, които се наблюдават в резултат на Българското председателство на Съвета на ЕС. Двамата се обединиха около мнението, че стабилността и мирът на Балканите зависят от всички държави в региона.
Трайковска благодари за лидерството на България в тази посока и за готовността й да работи за общото бъдеще на страните от Западните Балкани в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай