Македонският премиер: Братя българи, сгреших, приятелството ни е искрено

Македонският премиер: Братя българи, сгреших, приятелството ни е искрено | StandartNews.com

Седмица след като заяви в телевизионно интервю, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско и така предизвика сериозна полемика както в родината си, така и у нас, социалдемократът-премиер Зоран Заев се извини на България. „Понякога ние, политиците, може би не сме достатъчно внимателни, понякога правим и грешки. Уверявам ви, че това беше само един момент на невнимание, тъй като искрено искаме приятелство и съвместна работа – както е записано в Договора за добросъседство", написа Заев в страницата си във „Фейсбук".

На фона на коментари, че македонският премиер е забил нож в гърба на България с изказването си, министър-председателят Бойко Борисов отбеляза вчера, че „когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение".

Заев задочно отговаря: „Драги приятели и братя от България, вярвайте, искрено градим приятелство, което преди няколко десетилетия беше загубено. Това беше загуба и за двете земи. (...) Да не си позволяваме да се връщаме назад".

„Повече от една година празнуваме общи части от историята между двата народа, няколко пъти заедно отбелязваме историческите събития." Заев подчертава, че е първият македонски премиер, който се е поклонил в България (Благоевград) пред паметника на Гоце Делчев по време на съвместното честване на празника. Преди това моят приятел, господин Борисов, беше първият български премиер, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Македония (Скопие) при съвместното отбелязване на празника. Заедно двамата премиери се поклонихме пред паметника на цар Самуил в София. Заедно в Рим, във Ватикана тази година отпразнувахме Светите братя Кирил и Методий, общите славянски просветители."

Отбелязвайки това, което българската страна е направила за Македония за излизането ѝ от изолацията по отношение на евроатлантическите си стремежи, Заев допълва:" Можем ли да се правим на слепи и глухи, когато виждаме и чуваме всичко, което България е направила и е успяла да помогне на Македония да получи поканата за членство в НАТО? Нима цяла Европа не видя как България помага на Македония и Западните Балкани да се доближат до Европейския съюз?

Никога няма да забравим това приятелство, което е доказано с дела. Ние сме благодарни и много уважаваме това. Затова заедно ще празнуваме и честваме миналото си и на основите на това минало ще продължим да изграждаме нашето общо бъдеще. Заедно ще бъдем едно семейство в съюз с съюзниците от Европейския съюз и НАТО."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай