Лиляна Павлова: Срещата днес не е форум за разширяването на ЕС, а за свързаност!

Лиляна Павлова: Срещата днес не е форум за разширяването на ЕС, а за свързаност! | StandartNews.com

"Днес е големият ден - срещата на върха във формат ЕС - Западни Балкани. 28 плюс 6. Темата е свързаността и европейската перспектива за Западните Балкани!"

Това заяви министърът за българското председателство Лиляна Павлова в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия. Тя бе гост в сутрешния блок на медията малко преди срещата ЕС - Западни Балкани.

Павлова обаче поясни: "Това не е форум за разширяването, това е среща на върха с тема - европейска перспектива и свързаност! Ние не можем да си позволим да даваме фалшиви очаквания, че днес можем да определим дата. Буквално преди една години изобщо темата за пресъединяването, за интеграцията на Западните Балкани не беше в дневния рез. Успяхме да я върнем за една година усилия!"

"Днес целим три важни неща. Да се подпише политическа декларация - че европейската перспектива за Западните Балкани е дългосрочен, необратим приоритет. Да се приеме "софийски дневен ред" с конкретни проекти за свързаност - транспортна, енергийна, дигитална. Но има още стълба - сигурност, миграция, борба с организираната престъпност. Не на последно място - мерките, свързани с институционалните реформи и върховенството на закона и помощта, която ще предоставим на страните от Западните Балкани", посочи Павлова.

Идеята е да се създаде рамка за хибридно финансиране и да се представят всички проекти - пътни, инфраструктурни и други, продължи тя.

„За Балканите е важно да са част от Европа, но и за Европа е важно Балканите да са част от Европа. Гражданите на държавите на полуострова трябва да осъзнаят, че инвестициите от Европа са 74%, а тези от другите държави и Русия - само и 3-4%, обърна внимание Лиляна Павлова

На продължилата до полунощ вечеря в сряда лидерите на страните от Евросъюза обсъдиха последното развитие на отношенията със Съединените щати. Акцентът беше иранското ядрено споразумение и международната търговия.

„На работната среща снощи най-силно ме впечатли, че Европа е по-единна от всякога. Всички лидери бяха убедени, че е важно да са твърди и единни, но диалогични по темата", коментира Лиляна Павлова.

Павлова отговори и на въпроси, свързани със скептицизма към разширяването на ЕС в старите страни членки. Като Италия, където се очаква правителство от несистемни партии. В страната критиките към ЕС са свързани с миграционния натиск, за който гражданите на Апенините не смятат, че са получили подкрепа от останалите държави от Общността.

„Италия пое голяма част от миграционния натиск. По темата за миграцията българското председателство предложихме какъв да бъде регламента за новата ни система за убежище. Така мигрантите няма да стоят в първата държава, в която пристигнат - като Италия. Разселването е част от мерките", каза по тази тема Павлова. И изрази надежда Италия да не излезе от ЕС.

„Освен държавите непризнали Косово, в останалите държави се притесняват за разширението на ЕС, но не дали, а кога ще се случи", завърши Лиляна Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай