Лиляна Павлова: Като принципал на НДК предприех всички възможни действия

Лиляна Павлова: Като принципал на НДК предприех всички възможни действия | StandartNews.com

Министърът за българското председателство на Европейския съюз Лиляна Павлова даде показания пред следствието в качеството си на свидетел, предаде БНТ. Тя вторият министър след Томислав Дончев, който е бил принципал на НДК и се изправи пред магистратите, за да даде показания. Павлова е свидетел по обвиненията към Мирослав Боршош - за безстопанственост за договора за автомобила, който ползва, както и за нецелевото изразходване на 1.7 млн лв., отпуснати за подготовката на НДК за българското председателство на Съвета на ЕС.

Дадох показания, такива каквито са моите мотиви и аргументи, които изложих пред Анкетната комисия. Нищо ново и нищо различно, каза Лиляна Павлова на излизане от следствието. "Нека оставим прокуратурата да си свърши действията. Аз смятам, че като принципал съм предприела всички необходими действия и съм дала своите аргументи и своите следствени показания като свидетел. Така че, нека да си свърши прокуратурата работата", каза тя.

Освен да бъдем един добре балансиран председател на Съвета на Европа, ние трябва да защитим и националната си позиция, обяви министър Лиляна Павлова малко по-късно на конференцията "Гъвкав европейски бюджет и финансови инструменти в подкрепа на строителния сектор", цитирана от  "Фокус". Павлова посочи, че България трябва да предложи алтернатива - как да има добро съчетание между грантовото финансиране, как то да бъде по-добре съчетано с финансовите инструменти и как да не се пренебрегнат новите предизвикателства.

Според нея е много важно отсега България да очертае приоритетите, но и позицията, която иска да отстоява в общоевропейския дебат „Ние имаме специфична роля. От една страна като председатели на Съвет ние сме длъжни да бъдем балансьор, арбитър и неутрален председателстващ по всички теми от европейския дневен ред", обясни Павлова и добави, че от друга страна трябва да защитаваме и националната си позиция. По думите ѝ по време на нашето преседателство ще започне дебатът за бъдещета многогодишна финансова рамка и за бъдещата, вече конкретна, кохезионна политика 2020.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай