Крум Зарков: Коалиция между ГЕРБ и БСП нямаше да е стабилна

Когато лидерът на опозицията стане пръв сред равни, опозицията остава без най-силния си глас, допълни Зарков

Крум Зарков: Коалиция между ГЕРБ и БСП нямаше да е стабилна | StandartNews.com

Евентуално обединяване между ГЕРБ и БСП нямаше да е стабилно. БСП бързо и категорично отхвърли предложението Корнелия Нинова да оглави Народното събрание, въпреки че по Конституция това е най-високата позиция в държавата. Това казапред БТВ Крум Зарков от БСП.

„Предложението пристигна при нас сутринта, ние се събрахме на Изпълнително бюро, на което обсъдихме това предложение, отнесохме се към него уважително и сериозно, но бързо стигнахме до отхвърлянето му, тъй като това е практически един нонсенс – лидерът на опозицията да се качи на президиума на Народното събрание и да подписва всеки закон, който е гласуван практически от мнозинството. Не за това гласуваха близо 1 млн. души за БСП, не за да се слеем в тази власт, а дори в опозиция да се опитаме да променим привичките.

Когато лидерът на опозицията стане пръв сред равни и трябва да балансира между интересите на различните политически сили, трябва да е консенсусен, по този начин опозицията остава без най-силния си глас, допълни Зарков.

Разговорите с ГЕРБ са били коректни и уважителни, но много ясно са се видели различията, които имат.

„И от двете страни признахме, че нашите програми, нашите виждания в много сектори и социална, икономическа, други – са несъвместими и това беше подчертано от началото, за да няма никакви спекулации за коалиции – широки, тесни и други.

От друга страна има няколко теми като Българското председателство на ЕС, повишаване на доходите и други, за които ние сме готови конструктивно да помагаме. Ние не искаме да бъдем крещяща или саботираща опозиция, каквито сме виждали в миналото".

Не се страхуваме и от бързи избори, но не ги желаем, каза той.

Относно евентуално обединяване на ГЕРБ с БСП, Зарков заяви, че това не е било възможно.

„В цялата кампания се повтаряше и се натрапваше, че БСП е някаква лоша антиевропейска партия. След кампанията се оказа, че това е най-приемливата коалиция за много от партньорите ни, но тя няма да е стабилна, защото, въпреки че ще имаме голям брой депутати, разликите са толкова, този парламент е ниско представителен, много хора не видяха своите представители и го казвам със съжаление, не със злорадство, има тежки обществени напрежения, и едно такова омешване на двете основни политически сили – на тази, която трябва да представлява управлението и на тази, която трябва да представлява алтернатива при провал, не би било стабилно, напротив – би била една сметка от 170 депутата вътре, но сметка без да държим предвид какво се случва отвън". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай