Кристалина: Буфер на ЕС срещу Брекзит

Кристалина: Буфер на ЕС срещу Брекзит  | StandartNews.com

Правителствата ще се замислят дали са готови за отговорите от референдуми

Да намерим правилния път за преговори с Англия, призова еврокомисарят

Европейският съюз трябва да създаде силен буфер срещу последиците от избора на Великобритания. За това призова в петък вечер зам.-председателят на ЕК и наш еврокомисар Кристалина Георгиева пред БНТ, след като британците избраха да си тръгнат от съюза. "Раздялата ще е болезнена за всички, но най-вече за младите хора в Англия, които гласуваха за оставане на страната им в ЕС", коментира Георгиева. Според нея най-важното сега е останалите 27 страни членки да се обединят и да преживеят заедно Брекзит. "Да запретнем ръкави, да намерим правилния път за преговори с Великобритания. Много е важно в следващите дни, седмици, месеци да работим спокойно за това да сме заедно по-силни", заяви българският еврокомисар. Тя призна обаче, че ЕС трябва и да си помисли какво не му достига, какви са проблемите на хората и защо в толкова много от страните има недоволство от съюза. Георгиева е убедена, че "ефектът на доминото" може да бъде спрян, ако ЕС погледне към себе си и разбере какъв иска да бъде в това все по-малко предсказуемо време. "Референдуми е имало и ще има. Дали такива ще се проведат скоро по тази тема и в други държави от ЕС е трудно да предскажа", коментира тя и пред журналисти в Брюксел. По думите й обаче Брекзит ще накара европейските правителства да помислят, дали когато задават въпрос на народите си, са готови за отговора.

"Британският народ иска да излезе от ЕС и ние трябва да изпълним това решение, колкото и да е трудно и колкото и да ни се иска да не е такова", напомни еврокомисарят. И добави: "А какво ще се случи в бъдеще, можем само да гадаем". По думите й ЕС е млад съюз, който има време да се развива. "Моето послание към българите е, че в свят, пълен с толкова много рискове, в Европа сме по-силни заедно и имаме по-големи възможности да издържаме на натиска", заключи Георгиева.

Кунева скептична за ЕС

Добър сценарий за ЕС след излизането на Великобритания не мога да кажа, че има. Това призна днес вицепремиерът по европейските въпроси и образователен министър Меглена Кунева пред bTV, след решението на Острова да си тръгне от съюза. Според нея обаче нашите сънародници в Кралството няма да изгубят правата си и по-скоро проблемът е за англичаните, които живеят навсякъде в чужбина. "Премиерът на Испания поясни, че в Англия живеят 100 хил. испанци, но в Испания живеят 400 хил. британци. Това няма да продължи така след излизането на страната от ЕС", обясни вицепремиерът. Но уточни, че оттук нататък всичко е въпрос на преговори. Задачата на ЕС сега е да даде много важни послания към европейските граждани, а процедурата по напускането на Англия да приключи възможно най-бързо, убедена е Кунева. И добави, че никой от европейските политици не желае да чака три месеца, както предложи британският премиер в оставка Дейвид Камерън, за да се сформира ново правителство, което да започне процедурата по излизане от ЕС.

Ненчев съзря оздравяване на съюза

Това, което се случи във Великобритания, ще има оздравителен ефект върху целия Европейски съюз, включително и към България. Така министърът на отбраната Николай Ненчев коментира във Велико Търново излизането на Кралството от ЕС. В победата на Брекзит той вижда "силен и ясен знак към свободния и демократичен ЕС". "Това ще събуди здравата мисъл и хората започнаха да осъзнават, че е много лесно да се говори популистки, но е много трудно да се поправят грешките на популисти", прогнозира още Ненчев. Според него самите инициатори на референдума във Великобритания сега са разколебани и объркани. Военният министър е убеден, че решението на Острова няма да се отрази върху НАТО като отбранителен съюз.

Йотова: Англия си тръгна заради Барозу

Десетгодишното управление на Жозе Мануел Барозу начело на ЕК е причината Великобритания да си тръгне от Европейския съюз. Така евродепутатът ни Илияна Йотова разтълкува днес пред Нова тв успеха на Брекзит. Според нея комисията "Барозу" се отличава със свиване на социалните разходи и опасна политика на бюджетни съкращения. Като друга причина тя посочи факта, че европейските институции вече три години не могат да се справят с бежанската криза. Мотив номер 3 е слабият избор на комисари в ЕК, "която сега не е лидер нито в европейската, нито в световната политика". "Хората загубиха заплатите и работата си, имат огромна несигурност и страх от прииждащите мигранти", обобщи Йотова. Тя разкри, че европейските институции са твърдо решени "агонията" с излизането на Великобритания да приключи час по-скоро. "Това, което трябва да се направи от държавите членки, е да се запазят абсолютно всички права на работещите и учещите във Великобритания такива каквито са", поиска евродепутатът ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай