Корнелия намалява депутатските заплати и ваканциите

Корнелия намалява депутатските заплати и ваканциите | StandartNews.com

Внесхоме предложение заплатата на депутатите от 3540 лв. да се намели на 2976 лв. - става въпрос за справедливост и равни права в България. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в Народното събрание във връзка с вчерашното ѝ предложение за намаляване привилегиите на депутатите.

„Внесохме своето предложение за промени в правилника за Народното събрание в деловодството. С него намаляваме заплатите на депутатите от сегашните 3540 лв. на 2976 лв", каза Нинова и обясни, че това е заплатата, с която е приключило предишното Народно събрание.

По думите ѝ БСП иска тази заплата да е фиксирана сума, която няма да се увеличава до края на парламента, колкото и да расте средната за страната. „Тази промяна ще се отрази на още 19 органа в страната. Това е политическият и административен елит в страната, чиито заплати зависят от тези на депутатите", заяви Нинова.

Според нея ще има тежка съпротива срещу това и ще изкарат БСП по-черни и от дявола. „Имаме само един въпрос към опонентите ни и те би трябвало да отговорят – кой друг освен политическия и административен елит получава на тримесечие увеличение на заплатата си, автоматично, според това дали расте средната заплата?", каза Нинова.

Второто предложение на червените орязва ваканциите. Нинова предлага депутатите да почиват само на официалните празници, както останалите българи, без никакви извънредни отпуски. Лятната ваканция остава, поясни още Нинова. Тази идея тя лансира още вчера от парламентарната трибуна. "Казвам се Корнелия Нинова, а не Михаил Миков", отвърна раздразнено тя на напомнянето, че нейният предшественик в БСП е обявявал подобни идеи за популизъм.

Корнелия Нинова допълни, че решението би важело до края на мандата на 44 Народно събрание, а следващото ще си решава отново за ваканции и заплащане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай