Корнелия: Държавата ще ценообразува, тя не е лош стопанин

Най-близко до БСП са Патриотите, Марешки ми е съмнителен, заяви Нинова

Корнелия: Държавата ще ценообразува, тя не е лош стопанин | StandartNews.com

Лидерът на БСП Корнелия Нинова беше гост на Нова тв в задочен лидерски дебат с опонента си от ГЕРБ Бойко Борисов, 3 дни преди парламентарните избори. Приема се, че този и следващите дебати днес и утре може да наклонят везните на вота в неделя, тъй като разликата между двете водещи партии в социологическите проучвания се колебае около и под един процент.

Не си представям как седя в Министерски съвет, но съм сигурна в победата и знам какво трябва да се направи от 27-и нататък, започна Нинова. - За нас победата ще е да сме първа сила, независимо с колко процента. Изобщо не правя план за загуба. Ние печелим тези избори! Сигурна съм,заради  желанието за промяна и очакванията към нас, които видях навсякъде в България. Имах усещането за втора серия на кампанията на Румен Радев.

Кои ще са ключовите министри, екипът й?

Имам екип, но ще го обявя в деня след изборите, обясни тя. Предпочитам да ви кажа какво ще направим, а след това - с кого. Ще отменя постановлението за заселване на бежанците в България. Ще оттегля жалбата срещу увеличението на винетките, да помогнем на доходите на хората. Ще придвижа концепцията за концесията на Летище София. Ще призова Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност заради турските заплахи. Внасям Закона за храните - за продажбите в търговски вериги. Чувам, че ЧЕЗ продава активите си - търсим резерви в бюджета, за да включа държавата в разговорите с ЕРП-то, наравно с другите частни фирми, които преговарят, за да си изкупим обратно активите на ЧЕЗ, защото енергетиката е стратегически отрасъл. Държавата трябва да участва в ценообразуването, за да помага на хората. Тя не е лош стопанин, ние я направихме да изглежда не добър.

По отношение на бюджета - сигурна съм, че има пари за вдигане на пенсиите през 2018 г., обясни Нинова. - По отношение на данъците - според доходите на един хора ще се вдигнат, на други ще паднат - на семействата, които работят и имат деца, т. нар. семейно подоходно облагане. Някои даже няма да плащат никакви данъци. На трети ще останат същите данъци. Една малка група ще плащат по 20% (богатите и средната класа, б.р.), другите - 10%.

Дали коалиционните партньори ще са съгласни с тези политики?

Знам с кого не бихме се коалирали, обясни Нинова. - Голяма коалиция е невъзможна - имам предвид с ГЕРБ. Ще преговаряме с тези, които са съгласни с мерките, които изредих. Най-близки по платформа сме с Патриотичния фронт (по-късно Нинова определи Валери Симеонов като "краен" и не стана ясно точно какво е отношението й към него, б.р.). А завоят на Марешки към нас ми изглежда съмнителен и твърде бърз. Не бихме ползвали неговата подкрепа. С г-н Карадайъ говорих наскоро, но темата не беше възможно коалиране с тях, с г-н Доган не сме се виждали. Два пъти направихме грешки с коалиции с ДПС, трети път няма да има. Грешка беше начинът, по който ние го направихме и си понесохме отговорността.

За демокрацията и какво ни отне - реплика, която предизвика критики към нея?

Това е учебникарски пример за черен пиар и изваждане на репликата извън контекста, категорична беше тя. - Смисълът беше, че ние си искаме демокрацията, която Бойко Борисов ни отне. Цитирана е само първата част от изречението ми в Хасково. На него му целуват ръка, който твърди, че без него нищо няма да се случи - това демокрацията ли е? Сега ако трябва да го напиша пак изречението - бих уточнила - става дума за прехода, не за демокрацията. За мен тези обвинения за репликата ми към демокрацията е фалшификацията.

Може ли БСП да бъде символ на промяната, след като от 11 правителства 6 са техни?

Грешките на прехода са грешки на целия политически елит, не на една партия, обясни Нинова. - Ние сме промяната и първият сигнал беше Румен Радев. Отказахме се от партийните кандидатури за президент. Нелека промяна имаше и в партията - мандатността се прие много трудно. Коя друга партия промени лицата си? Налагането на мандатност на председателя. Лицата на листите също са промяна.

На репликата на Бойко Борисов за грешките и престъпленията на БСП/БКП от нейното минало, тя отговори:

Крадецът вика: Дръжте крадеца, заяви позиция тя. - Децата и внуците на партията са при него. Лиляна Павлова - внучка на партизанин, Цецка Цачева - партиен секретар... Той самият е бил член на БКП. Той самият си вярва, че може да нарежда на Герджиков, както дърпаше ушите на Плевнелиев. Вярвам в това, защото при уволнението на Гарелов Герджиков нищо не каза, а Гарелов се оплака, че той го е уволнил. Вярвам, че е изпълнил молбата на Борисов за уволнението му. 200% вярвам, че е имало есемес от Борисов, допълни Корнелия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай