КЕВР ще бъде последна инстанция за сделки с дялове на енергийни дружества

Снимка: БГНЕС архив

КЕВР ще бъде последна инстанция за сделки с дялове на енергийни дружества | StandartNews.com

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще бъде последна инстанция за сделки с дялове на дружества, осъществяващи пренос и разпределение на електрическа енергия и газ. Това решиха депутатите при окончателното приемане на промени в Закона за енергетиката.

От ДПС се обявиха против промените. Според Рамадан Аталай това е намеса на държавата в частно-правни отношения: „Няма как да подкрепим поредното закононарушение. Става въпрос, че КЕВР, при намесата си при 20% продажба на част от акциите, вече няма да се изисква да бъде само за онези предприятия, които нарушават националната сигурност".

Делян Добрев от ГЕРБ защити промените с аргумента, че Комисията не получава ново правомощие, а само се уточнява вече съществуващо: „За да не се лутат регулаторните органи в България кой след кой трябва да се произнесе и всеки да чака другия да се произнесе преди него, ние тука казваме, че КЕВР се произнася последна".

Красимир Янков от БСП подкрепи аргументите на ГЕРБ: „Ние, като парламентарна група, знаете, че уличихме, на база съмнения, нередности и заплаха за сигурността на тази енергийна система по електроразпределителното дружество ЧЕЗ. И смятаме, че държавата трябва да покаже силата да защити гражданите".

Според Данаил Кирилов обаче намесването на конкретна фирма заплашва институционалната сигурност и ощетява държавния интерес: „Кои сте вие и кои сте уличили? Защо провокирате ЧЕЗ да търсят и да предявяват всякакви права по отношение на българския си партньор досега?".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай