Караянчева за скандала с майките: Облеклото трябва да отговаря на авторитета на институцията

Караянчева за скандала с майките: Облеклото трябва да отговаря на авторитета на институцията | StandartNews.com

Решението майки на хора с увреждания да не бъдат пуснати в парламента заради тениски с надпис „Системата убива" е „недоразумение", но НСО и зам.-председателят на НС Емил Христов (ГЕРБ) са си свършили добре работата. Това заяви председателят на институцията Цвета Караянчева пред Би Ти Ви.

„Разрешение за влизане на тези дами е имало, но те са били спрени, защото имаме Правилник за посещаване на Народното събрание и там пише, че „в сградата на НС се допускат лица, чието облекло отговаря на авторитета на институцията и съответства на общоприетите правила". (...) Просто е трябвало да се преоблекат, да не бъдат с тези тениски, които са вид агитация", заяви тя.

Според нея става дума за „измислен скандал" и ГЕРБ ще подкрепят Христов при евентуално гласуване на оставката му в пленарна зала. По думите й БСП са използвали ситуацията, „за да получат медийна изява, да се получи скандал".

По повод искането на ДБГ зам.-председателят от „Атака" Явор Нотев да се оттегли заради визитата си в Крим, Караянчева посочи, че той не е бил в командировка от НС, а е пътувал с пари на партията си. „Единственото, за което съм уведомена, е, че те (Нотев и Волен Сидеров – б.р.) ще отсъстват от парламента. „Атака" са самостоятелна партия, ние следваме евроатлантическата позиция", обясни председателят на НС.

Тя нападна президента Румен Радев, който е в тежък конфликт с ГЕРБ и особено със зам.-председателят Цветан Цветанов след последния КСНС.

„Държавната институция в лицето на г-н Радев прекрачи една червена линия, която я има във всички демократични цивилизации. Трябва думите да се претеглят, защото не сме случайни хора", заяви Караянчева и подчерта, че е недопустимо президентът да напада Цветанов („председателят на най-голямата парламентарна група, който е избран преди само една година на избори").

По повод твърденията, че държавният глава работи по свой политически проект, тя подчерта, че „успешна партия се прави с ентусиазъм, вдъхновение, оптимизъм, надежда. Не се прави с жлъч, подхвърлени подмятания, със слушане на определена групичка хора, която му дава грешни съвети".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай