Караянчева и Георгиева с послания от Вашингтон за Западните Балкани

Участваха във форум на Световната банка за роля на парламентите в борбата с корупцията

Караянчева и Георгиева с послания от Вашингтон за Западните Балкани | StandartNews.com

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева определиха като ползотворна и резултатна Глобалната конференция за ролята на парламентите за противодействие на корупцията. Двете разговаряха в централата на Групата на Световната банка във Вашингтон.
Председателят на Народното събрание поздрави организаторите за полезната и навременна инициатива, която ще допринесе за увеличаване на прозрачността в управлението, ще подпомогне за увеличаване на доверието в институциите и ще способства за по-ефективна борба с корупцията.


Парламентаристите сме призвани да защитаваме интересите на гражданите на своите страни и затова за нас темата за корупцията е изключително важна, подчерта председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева заяви, че със серия от законодателни инициативи българският парламент е направил решителни крачки за справяне с това порочно явление. Вярвам, че резултатите от нашата работа скоро ще могат да бъдат почувствани от всеки един гражданин, добави тя.


По време на своето председателство България успя да включи в дневния ред на ЕС въпросите, свързани с европейската перспектива на страните от Западните Балкани, е общото мнение на председателя на Народното събрание и главния изпълнителен директор на Световната банка.


Цвета Караянчева подчерта, че и преди, и сега, когато е страна-председател на Съвета на ЕС, България поддържа и насърчава активния диалог между страните от региона, подпомага ги в усилията, които те полагат за изпълнение на изискванията за членство в ЕС. Вярвам, че доброто сътрудничество между балканските страни ще има реални резултати, защото всички мислят и работят заедно за развитието на региона, добави тя. Радваме се, че Световната банка проявява интерес да участва в реализиране на проекти за подобряване на транспорта между страните от Западните Балкани, отбеляза председателят на българския парламент.


Необходимо е да се търсят възможности за подобряване на транспортните връзки и за използване на потенциала на IT сектора в региона, посочи на срещата Кристалина Георгиева.
Председателят на българския парламент е във Вашингтон за участие в Глобалната парламентарна конференция, организирана от Групата на Световната банка и Международния валутен фонд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай