Караниколов: Нагнетяват напрежение във военните заводи /ОБНОВЕНА/

Лицензът за търговия на "Емко" е замразен заради неправилно съхранение на боеприпаси

Караниколов: Нагнетяват напрежение във военните заводи /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

"В последния един месец много странно се нагнетява напрежение във военнопромишления комплекс". Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на специален брифинг относно констатираните нарушения и отнемането на лиценза за търговия на завод "Емко". По този повод вчера над 400 работници от заводите в Трябва и Белица се събраха на протест в село Вонеща вода.

"С цел защита интересите на населението и сигурността на работещите, Междуведомственият съвет е взел решение за спиране на лицензите на оръжейното дружество "Емко" за срок до 6 месеца или до отстраняване на нередностите", съобщи министър Караниколов. Но от думите му стана ясно, че производството не е спирано и дружеството ще продължи да работи. Преди около месец и половина в Междуведомственият съвет е била получена информация от служба КОС при МВР, с която Министерство на икономиката е било информирано, че в обектите на "Емко" - в складовете и производствените бази, е имало проблеми. "В складовата база се държат боеприпаси и вещества, които не трябва по закон да са на едно място. Това е изключиетлно опасно за работещите и въобще за населението в региона", обясни министърът. Той допълни и че в двора на производствената площадка се държат боеприпаси, а това също е забранено от закона, защото е опасно за работещите. Има и констатации за нередности, свързани с пожарната безопасност. "Искам да благодаря на работещите и представителите на "Емко" , които потвърдиха, че има нередности и работят за тяхното отстраняване. Държавата застава зад работниците, ние разбираме тяхната загриженост. Те ще работят, но мисля, че вместо да бъдат изкарвани на улиците да затварят пътища, трябва ръководството да предприеме незабавни действия за отстраняване на нередностите и така незабавно ще им бъде възстановен лиценза за търговия", каза министърът.

Емил Караниколов уточни, че проверки са правени не само в това дружество, но и във всички други от военнопромишления комплекс, включително и в държавните. И там не са констатирани проблеми. "Ако обаче бъдат установени нередности, независимо дали е държавно или частно дружество, ние ще предприемем абсолютно същите мерки", увери икономическият министър. "Законът точно и ясно е казал, че при такива нарушения се отнема лицензът за търговия. Ако имаше основание да се спре и лицензът за производство, щяхме да го направим", каза още той относно ситуацията в "Емко".

Преди десетина дни над 500 работници от друг военен завод - "Дунарит", излязоха на протест заради отнемане на лицензи. Наложи се министър Караниколов спешно да отиде на среща с оръжейниците и да ги увери, че производството няма да спира. "Въпреки че ръководството на "Дунарит" е подало оставка, има правна пречка за освобождаването му", каза вчера Караниколов. Той увери, че към момента дружеството работи. "Анализираме постоянно информацията и ви уверявам, че държавата ще предприеме адекватни действия за защита на работниците - те да продължат да работят и съответно дружеството да не затваря, тъй като е изключително важно за целия военнопромишлен комплекс", коментира Караниколов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай