Каракачанов: За 20 години нищо не е купувано и ремонтирано в армията

Необяснимо е да обявиш някой за терорист и да не кажеш кой е, заяви вицепремиерът

Каракачанов: За 20 години нищо не е купувано и ремонтирано в армията | StandartNews.com

Не смятам, че Българската армия не е в състояние да изпълнява своите конституционни задължения. Трудности има, но те са свързани с недооценяване на ролята и значението на Българската армия от 25-26 години насам. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в предаването „Неделя 150" по БНР.

27 години Българската армия постоянно се намира в някакви реформи, съкращава се личният състав, не се закупува нова техника, не се ремонтира наличната материална база, с която се провеждат учения или трябва да работят или живеят българските военнослужещи. Има едно отношение към социалния статус на българските военнослужещи, посочи Каракачанов. Според него първата част от програмата за модернизация на армията е 3,52 милиарда лева.

Това се случва, защото хронично, 20 години, нищо не е модернизирано и нищо ново не е закупувано за Българската армия, напротив – унищожавано е, не е поддържано и е гледано пренебрежително. Аз смятам, че ние имаме ресурс, с много по-малко средства, в настоящия момент, ние да отремонтираме или поддържаме нашата техника. Ремонтирайки изтребителите МиГ-29, ние имаме възможност, вместо 8, да вдигнем във въздуха 15, но това означава ремонт и модернизация, допълни вицепремиерът.

Според него не може само да се вглеждаме в това какво ново трябва да купим, а трябва много внимателно, в ролята на добър стопанин, да видим какво от техниката, с която разполагаме може да бъде модернизирано и използвано ефикасно. "Въпреки недоимъка в Българската армия, българските военни се представиха много по-добре от някои представители на партньорски армии, в които и заплащането е по-високо, и техниката е много по-модерна", коментира Каракачанов последното военно учение, в което участваха наши военнослужещи.

Българската армия винаги е участвала в международни учения. Още от времето на Варшавския договор е участвала в международни големи учения. Тогава имаше учение „Щит", което се провеждаше през година. Те не бяха по-малко мащабни от тези, които в момента се провеждат по линия на НАТО или по линия на партньорството, което имаме със САЩ, Румъния, Гърция много други държави, каза още той.

По думите му по отношение на терористичните опасности, нашите служби за сигурност работят много усърдно и са достатъчно компетентни. Във връзка с обявения списък със 77 български граждани, на които Турция забранява да влизат на нейна територия, Каракачанов каза, че най-вероятно това са хора, които в някакъв момент са изразявали критики към управлението в Турция. "За мен това поведение е необяснимо. Квалифицираш някой като „терорист" и не го идентифицираш", посочи вицепремиерът.

Според него Договорът за добросъседство с Македония има за цел да вкара в едни нормални релси отношенията между двете държави и най-вече да коригира някои рецидиви от различни политици в западната ни съседка. "Необходимо е да го подпишем, защото е крайно време отношенията между България и Македония да минат в един друг порядък. Един договор означава ангажименти. В този договор има ангажименти, свързани със сигурността на България, с ненамесата на българските вътрешни работи, с това да се честват общи дати, събития и личности от общата ни история", каза още Каракачанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай