Каракачанов: Споразумението с ГЕРБ ще е като конституция (ОБНОВЕНА)

Някои вицепремиери ще бъдат министри, обяви Горанов

Каракачанов: Споразумението с ГЕРБ ще е като конституция (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Споразумението с ГЕРБ ще бъде като Конституция, обяви съпредседателят на Обединените патриоти Красимир Каракачанов след поредния кръг от преговори между двете политически сили за съставяне на кабинет. Разговорите в централата на партията на Бойко Борисов продължиха над 3 часа.

"Не сме делили постове. Най-важното е коалиционното споразумение.  Най-искрено и честно ви казвам, че не сме водили разговори за имена. Към момента има едно ясно име и това е името на министър-председателя", каза още Каракачанов.

"Структурата на кабинета ще е като на "Борисов 3". Отново ще отново 4 вицепремеирски поста, но не са завършени като ресор, има нови моменти, свързани с Европейското председателство", хвърли малко яснота Владислав Горанов от ГЕРБ.

"Министрите даже може да ги обсъдим, след като президентът връчи мандат. Знам, че трябва да се говори за имена, но това няма да е днес. Най-вероятно това ще стане следващата седмица. Датата 4 май остава. Някои вицепремиери може да бъдат и министри", продължи бившият финансов министър.

И той бе категоричен, че най-важно в момента е споразумението. "На финалната права сме. Това е документ, който се пише за четири години. Взаимоотношенията като партньори не са нови, искаме да напишем документ, който да е наистина устойчив – всяка дума се изписва много внимателно", обясни Горанов " Опитваме се да направим един документ, който да не поражда никакви съмнения за това как във всяка една ситуация двамата партньори ще действат в парламента и изпълнителната власт. Ако има неудачи в работата на един министър, той носи политическа отговорност. Тя се измерва с присъствието му или отсъствието му", каза още Горанов и уточни, че премиерът има винаги тежката думата, но трябва да има и баланс между партнорите. "По Конституция премиерът е този, който трябва да предложи на НС промени в персоналния състав, но за добрия ред и ако се уважаваме като партньори, естествено думата на партньорите ще тежи в това отношение", допълни Горанов и разкри, че "Воля" не са искали да участват в правителството, въпреки че заявиха подкрепа към него.

Патриотите са категорични, че министерствата няма да бъдат губерни на една или друга политическа сила. "Това ще е тотална грешка", заяви Каракачанов. "Всичките предизвикателства пред нашата сигурност са изключително сложни и ние нямаме право да правим грешки. Затова през първите десет дни от нашите разговори се концентрирахме върху програмата за управление, а последната една седмица върху коалиционното споразумение. Надяваме се с бележките, които бяха направени, следващите един-два дни споразумението да бъде готово", завърши лидерът на ВМРО

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай