Каракачанов: Няма риск за коалицията заради Симеонов

Каракачанов: Няма риск за коалицията заради Симеонов | StandartNews.com

Коалицията не е в риск след отказа на Валери Симеонов да се извини за нападките си срещу главата на руската църква. Това каза вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред журналисти по повод разправиите в "Обединени патриоти" . „Дали ще се извини или не, това си е негово лично решение. Не смятам, че с подобни думи и епитети, трябва да определяш главата на една православна църква, без значение какви политически убеждения имаш", заяви още Каракачанов. Попитан дали коалицията може без Валери Симеонов, Каракачанов поясни, че такъв въпрос не стои на дневен ред. „Времето лекува всичко. В един нормален човешки диалог, без излишни емоции, които се натрупаха по този случай, нещата ще отминат. По-добре е да си човек с емоции, по-добре е да имаш коалиционни партньори с емоции, отколкото такива, които нямат никакви", допълни вицепремиерът.

Отказът на Валери Симеонов да се извини за нападките си срещу патриарх Кирил си е негов грях - в коалицията ще обсъдим какво ще правим. Това коментира по-рано председателят на ПГ на "Обединени патриоти" и лидер на Атака Волен Сидеров.

"Ще обсъдим с колегите какво може да се направи. Става дума за принципи и защита на православието. Не искайте сега да предначертавам какво може да се случи. Ще разговаряме", каза Сидеров. Попитан дали коалицията може без Валери Симеонов, Сидеров отговори, че без всеки може.

"Не приемам, който и да е външен фактор било от Изток или от Запад да квалифицира българските институции и да ги критикува. Това да изразиш позиция, с която защитаваш българските институции и това да излезеш с определени нападки срещу главата на руската православна църква е съвсем различно", каза още Каракачанов.

„Позицията и изказването на Валери Симеонов не беше съгласувана с нас. Г-н Сидеров предупреди, че ще поиска групата да вземе становище по въпроса. Бях дал инструкции на депутатите от ВМРО, в онази част от предложението, която касае, че ние не споделяме подобен език и квалификации, да бъде подкрепена. Оттам нататък нещата, които се разраснаха между тях двамата, в един такъв режим, няма как да бъде съгласувано каквото и да било", каза вицепремиерът. Според него не се говори така, особено в качеството на вицепремиер. По думите му Валери Симеонов би трябвало да си дава сметка как неговото изказване би повлияло на двустранните отношения.

На въпрос дали е разговарял с Волен Сидеров и Валери Симеонов, Каракачанов заяви: „И с единия, и с другия съм говорил - бавно, внимателно. Времето лекува всичко. Нормално е в една коалиция, когато има хора с различно мнение по темата, като излизаш с подобни крайни изказвания, най-малкото да ги съгласуваш с този, който няма да ги одобри", допълни Каракачанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай