Карадайъ: Председателите на системните европейски партии не дойдоха в България, това беше знак

Карадайъ: Председателите на системните европейски партии не дойдоха в България, това беше знак | StandartNews.com

Председателите на системните партии в Европейския парламент не дойдоха заедно с Антонио Таяни. Не дойде дори председателят на ЕНП. Дойдоха само председателите на фракциите в ЕП на крайните партии. Това заяви в предаването "Панорама" по БНТ председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той изтъкна, че по време на визитата на шефа на Европарламента Антонио Таяни той не е бил придружаван от лидерите на основните фракции в ЕП.

„Надявам се, че Антонио Таяни разбра много неща при посещението си. Ние също прочетохме някои неща. Традиция е председателят на ЕП да ходи на посещение в страните, в които предстои председателство, с председателите на партиите и групите в ЕП. В България не дойде никой. Това е политически знак. Това е ясна оценка за политическата ситуация и формулата на властта в България. Някой ни говори със знаци, а не думи. Председателството на ЕС не може да бъде алиби за участието на националисти в правителството", каза Мустафа Карадайъ.

ГЕРБ отстъпва от европейските ценности и допуска националисти във властта, бе изводът на Карадайъ. От това страда демокрацията, страда моята Родина, изтъкна той. В Германия казаха по-скоро избори, отколкото националисти във властта, а при нас те влязоха във властта, без дори да има нужда от това, посочи лидерът на ДПС.

Има отстъпление от предизборната платформа на ГЕРБ, къде са реформите, попита лидерът на ДПС. „В момента страда моята родина, да оставим партията ДПС. Да блъскаш и обиждаш хора на границата - те води на власт. Да имаш присъда - те води на власт. Да палиш молитвени килимчета - те води на власт. Този модел на поведение те докарва на власт. Това го позволи ГЕРБ. Те правят отстъпление от европейските ценности. Това прави отстъпление от демокрация в моята родина", категоричен бе Мустафа Карадайъ.

Предстои не само вот на недоверие, а най-вероятно и вотове на недоверие, каза още Мустафа Карадайъ. „Нашият призив беше още след изборите, когато имахме срещи с ГЕРБ, националистите не трябва да влизат във властта. Тогава те казаха, че нашите предизборни програми съвпадат на 90%. Затова те ни подкрепят за някои закони, за което им благодарим. Ние обаче няма как да ги подкрепяме за участието на националисти в управлението", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай