Карадайъ пред либерали в Брюксел: Българският етнически модел е шанс за европейската интеграция на Западните Балкани

Карадайъ пред либерали в Брюксел: Българският етнически модел е шанс за европейската интеграция на Западните Балкани | StandartNews.com

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ участва на срещата на върха на Алианс на либералите и демократите за Европа, по покана на председателя на партия АЛДЕ Ханс ван Баален. Срещата се проведе днес в Брюксел, преди Европейския съвет на министър-председателите на ЕС.

„По време на срещата сформирахме общата позиция на либералните премиери във връзка с темите, които предстоят да се обсъдят на заседанието на съвета на министър-председтелите на ЕС." коментира след срещата председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Изразих нашата позиция относно председателството на България на Съвета на ЕС и по конкретно темата за Западните Балкани" заяви лидерът на ДПС. Карадайъ изтъкна, че България има един комвертуиран политически продукт - Български етнически модел. Според него именно това дава шанса за интегрирането на Западните Балкани в ЕС. Пред Съвета лидерът на ДПС постави темата за членството на страната ни в Шенген, която е тема на ДПС и е коментирана от поотделно с либералните премиери. Мустафа Карадайъ изрази тревогата на ДПС от участието на националистите във властта в България.

„Ние им казахме, че председателството на Съвета на ЕС започва с вот на недоверие от наша страна." подчерта Карадайъ.

На срещата присъстваха Ханс ван Баален-член на ЕП и председател на партия АЛДЕ, Ги Верхофстат-член на ЕП и председател на групата АЛДЕ в ЕП, 8 министър-председатели от либерални в държавите членки на ЕС, както и петима комисари излъчени от АЛДЕ партията - Андрей Бабиш-министър-председател на Чешката република, Ксавие Бетел-министър-председател на Люксембург, Миро Церар-министър-председател на Словения, Шарл Мишел-министър-председател на Белгия, Юри Ратас-министър-председател на Естония, Марк Рюте-министър-председател на Холандия, Юха Сипиля-министър-председател на Финландия, Андрус Ансип-вицепрезидент на Европейската комисия и европейски комисар по цифровия единен пазар, Виолета Булц-европейски комисар по транспорта, Маргрете Вестагер-европейски комисар по конкуренцията, Винс Кейбъл-лидер на либералните демократи във Великобритания.

Лидерите обсъдиха теми свързани със състоянието на преговорите по Брекзит, отбраната на ЕС, външните отношения на ЕС и миграцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай