Карадайъ: Националистите вън от властта, за да има стабилност

Карадайъ: Националистите вън от властта, за да има стабилност | StandartNews.com

Обединени, свалихме тоталитарния режим и докарахме демокрацията в нашата родина, върнахме си достойнството, честта, гордостта, само защото бяхме обединени. Това заяви Мустафа Карадайъ на възпоменателен митинг в Барутин по случай трагичните събития от т.нар „възродителен процес" от 1972 година, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

Митингът, организиран от ДПС, протече под надслов „Паметта ни помага, настоящето ни свързва, а бъдещето е в собствените ни ръце".

Пред събралото се множество председателят на ДПС Мустафа Карадайъ припомни, че по време на т.нар. „възродителен процес" тоталитарният режим потъпка достойнството на Западните и Източните Родопи, на Делиормана, и основната причина е била разделението.

„И в цяла България станахме еднакви в мъката, болката и поруганото достойнство, потъпканата чест. И защо се случи?! Защото бяхме разделени в онази тоталитарна система", каза Мустафа Карадайъ. Той припомни, че благодарение на почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган от затворите са се организирали мирните майски протести в България.

„Обединени, свалихме тоталитарния режим и докарахме демокрацията в нашата родина, върнахме си достойнството, честта, гордостта, само защото бяхме обедини", заяви Карадайъ. Председателят на ДПС се обърна към присъстващите с призив: „Много сили и много интереси ще се опитват нас да ни разделят. Не позволявайте лъжи и внушения нас да ни подвеждат и после да съжаляваме".

В своето емоционално слово лидерът на ДПС отбеляза и своята тревога от участието на националистите във властта.

„Националисти управляват в моята Родина. Днес национализмът е политиката на моята държава. ГЕРБ, без да има нужда, включиха националистите във властта и политиката им стана по-националистическа и от националистите. За това е време отново да се обединим, отново да сме заедно, отново да сме силни. Националистите вън от властта, за да има стабилност, мир и просперитет в нашата Родина", заключи лидерът на ДПС.

Във връзка с изучаването на т.нар. „възродителен процес" в училищата Карадайъ бе категоричен, че ДПС ще настоява имената на героите от този период да бъдат включени за изучаване в учебниците по история.

„Ние ще следим събитията и имената на героите от Барутин да влязат в учебниците в раздел „възродителен процес" и не само Барутин, но и Корница и Ябланово, Млечино, Могиляне и Пристое, Тодор Икономово, и Кус, и Климент, но първо Барутин. Всички тези събития трябва да влязат в учебниците по история", бе категоричен Карадайъ.

По време на митинга слова произнесоха зам. председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, зам. председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов, евродепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк и Ерол Мехмед – народен представител от област Кърджали.

На възпоменателното събиране присъстваха още народните представители Севим Али, Имрен Мехмедова, Велислава Кръстева, Джейхан Ибрямов, Джевдет Чакъров, Хайри Садъков, Хасан Адемов, Танер Али, Елхан Кълков, Сергей Кичиков, Ихсан Хаккъ, евродепутатът Неджми Али, Фахри Ватансевер, представител на ДПС в Истанбул, Волкан Танйълдъз, зам.-консул на Р Турция в Пловдив, областният председател на ДПС Смолян-Салих Аршински, областни и общински председатели на ДПС, кметове и общински съветници на ДПС.

След края на митинга ръководството на ДПС и народните представители поднесоха венци и цветя на паметника на загиналите по време на трагичните събитията от 1972 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай