Карадайъ категоричен: Няма да се примиря с крайните националисти

Председателят на ДПС получи подкрепа от Джани Питела

Карадайъ категоричен: Няма да се примиря с крайните националисти | StandartNews.com

ДПС няма да се примири с крайния национализъм в управлението на България. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на срещата му с председателя на парламентарната група на социалистите и демократите (ПЕС) в Европейския парламент Джани Питела.

Срещата е част от програмата на Карадайъ в Брюксел по повод участието му в лидерската среща на либералите в Европа. В нея се включиха още ръководителят на делегацията на ДПС в Европейския парламент и зам.-председател на партията Филиз Хюсменова и лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Мустафа Карадайъ подчерта, че обикновено на всеки нов кабинет се дават 100 дни и след тях се анализира и коментира управлението, но че ДПС още преди да бъде сформирано правителството е отправяло предупреждение за поведението и езика, който използват националпопулистите.

Председателят на ДПС обясни, че настоящото българско правителство изпраща сигнали към обществото в България и в Европа. За него е неприемливо ГЕРБ, които споделят ценностите на Европейската народна партия и при представената от тях предизборна програма, да сформират правителство с националпопулисти. За разлика от други европейски държави, в които цялото общество се мобилизира срещу тях, у нас те бяха поканени във властта, обобщи Карадайъ.

Лидерът на ПЕС в Европарламента Джани Питела припомни, че нееднократно и ясно е изразявал позицията си по отношение на популизма и национализма в Европа. Той отново изрази непримиримостта си и готовност да се подготвят условията за политическа промяна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай