Карадайъ иска нови закони срещу ксенофобията

Карадайъ иска нови закони срещу ксенофобията | StandartNews.com

Спешни нови закони и правосъдни промени са нужни за борбата с ксенофобията у нас. За това призова председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който откри международна конференция на тема „Борба с ксенофобията: Прилагане на мултикултурни и мултиезични модели", организирана от фондация „Либерална интеграция" и евродепутата Илхан Кючюк. По думите на Карадайъ нетърпимостта към другите етноси се увеличава, а управляващата коалиция подпомага процеса.

Лидерът на Движението за права и свободи заяви, че ксенофобията е общ проблем и възможно най-скоро трябва да бъде направен анализ, след който да се работи с държавна политика за справянето с него.

"У нас проблемът за фашизирането на управлението става все по-актуален. Нито една фашистка диктатура на идва изведнъж. Какво става у нас в последната година. Вдига се измислен шум около бурките в една махала. Община Пазараджик веднага приема мерки, които ги забраняват на местно ниво. Месеци по-късно в парламента влиза законопроект за бурките и забрадките. Вдига се шум около топонимите в Стара Загора, създава се организация уж с претенциите за замяната с изконно български. Общинският съвет приема предложението за преименуване, две седмици по-късно в парламента влиза закон за защита на нацията. Пардон, закон за българския език. В името на мира трябва първо да изведем всички от състоянието на равнодушие. Всеки, на когото е скъп мирът трябва да направи своя избор и твърдо да се бори с ксенофобията и зараждащия се фашизъм", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Предложихме всичко или поне се опитахме да предложим по темата за Западните Балкани. Но не се сетихме да предложим или не искахме едно нещо – интеграционен модел. А без интеграционен модел Западните Балкани не могат да бъдат устойчив проект", каза евродепутатът Илхан Кючук.

Експертите обсъдиха и всички възможни успешни практики за борба с расизма и ксенофобията, които се прилагат в останалите страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай