Кабинетът решава утре да подаде документи за влизане в банковия съюз на ЕС

Снимка: БГНЕС

Кабинетът решава утре да подаде документи за влизане в банковия съюз на ЕС  | StandartNews.com

Правителството вероятно ще вземе решение на заседанието си в сряда за подаването на документи за влизане в Европейския банков съюз, съобщи БНР, като се позова на информация от Министерството на финансите.


На заседанието си през миналата седмицата Еврогрупата подкрепи България в желанието й да се присъедини към чакалнята на еврозоната и банковия съюз, заявено в писмо в края на юни. След заседанието Европейската централна банка обяви, че очаква България да подаде искане за задълбочено сътрудничество с институцията.

В края на април по време на българското европредседателство на среща в София се разбра, че ЕС поставя условие България да кандидатства едновременно за чакалнята на еврозоната и за банковия съюз, което първоначално не бе прието от българското правителство. Тогава също бе посочено, че страните от еврозоната обвързват такова членство с очаквани реформи и стабилизиране на икономиката на страната.


Механизмът за тясно сътрудничество с Европейската централна банка реално предоставя надзорни функции на ЕЦБ върху българската банкова система. Кандидатстването за влизане в него трябва да се подаде минимум пет месеца преди страната да влезе в единния надзорен механизъм. През този период тя трябва да направи редица законодателни промени, с които да узакони надзорните права на Франкфурт.


С решението на правителството в сряда финансовият министър Владислав Горанов ще получи мандат да подаде документите на България в Европейската централна банка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай