Изплащат обезщетения за умъртвените животни

Изплащат обезщетения за умъртвените животни  | StandartNews.com

Започва изплащането на обезщетения за умъртвените животни заради чумата, съобщи земеделският министър след първото заседание на оперативния щаб. В 10-километровата зона около огнищата на заболяването се препоръчва отмяната на събития, които биха събрали много хора на едно място. Засилва се и контролът по граничните пунктове за пренос на месни храни. Европейските експерти, които пристигнаха днес следобед в страната ни от утре започват работа на терен при огнищата на заразата.

Минималната сума за едно умъртвено животно е 190 лева. Общо в селата Воден и Кости собствениците ще получат близо 305 хиляди лева за 1 500 животни.

На земеделските производители, които имат банкови сметки - те ще си минат по тях. На другите, които нямат банкови сметки, в кметството с придружител от БАБХ и полицай, защото се разнасят пари ще им бъдат дадени на ръка, заяви земеделският министър Румен Порожанов.

Собствениците на животни, които попадат в 10-километровата карантинна зона и не могат да продават млякото си също ще бъдат компенсирани. Според земеделския министър в Турция в момента има 700 активни огнища на болестта, въпреки че там животните се ваксинират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай