Избираме отначало изтребители за ВСС

Преговаряме с МиГ да ремонтираме сегашните си самолети у нас, обяви Каракачанов

Избираме отначало изтребители за ВСС | StandartNews.com

Преговорите за нов изтребител ще започнат отначало, научи Канал 3. Това са решили в окончателния си доклад от временната парламентарна комисия, която трябваше да прегледа процедурата досега, класирането на "Грипен" и да се произнесе.

Това ще бъде и проекторешението, което се очаква да бъде предложено на депутатите в пленарната зала за гласуване, но преди това комисията ще го обсъди на утрешното си заседание.

Военният министър Красимир Каракачанов коментира, че не е запознат с доклада, но предпочита да ремонтираме наличните руски самолети в хангара, вместо да изсипем 5 милиарда лева за една ескадрила плюс въоръжението й, колкото ще струва, въпреки че се твърди за 1,5 млрд.

Нека да видим какво ще реши парламентът. Всичко е в ръцете на парламента, коментира той и заяви, че не изразява публично мнението си, за да не бъде обвинен в прирастност.

Още преди два месеца Каракачанов е имал среща и е поканил ръководството на РСК-МиГ, което пристига утре за преговори за ремонта на руските изтребители.

Ремонта ще го правим в нашите заводи, след като работна група от руска страна направи преглед на бойната авиация и в какво състояние е тя. Каракачанов е категоричен, че посредници няма да има, а с това е съгласна и руската страна.

Не съм съгласен, че авиацията ни ще бъде приземена, ако не стартираме сега процедурата за избор на нов изтребител. С 8 или с 16 изтребителя не можем да водим или спечелим война. Взел съм мерки, уточни министърът пред bTV. Той смята, че сегашните самолети могат да ни вършат работа поне до 2029-2030.

Аз смятам, че това, което трябва да направим и то за много по-малко пари в момента, е да си възстановим възможностите на сега съществуващите самолети", каза министърът и изреди МиГ-29, Су-35 и още няколко вида самолети. "Има достатъчно самолети, които стоят на земята, а ние водим спорове колко милиарда да похарчим", отсече Каракачанов.

Дали ще стартира процедурата след един месец, или след една година е важно, но не фатално и затова няма смисъл да бързаме излишно", намекна той. Военният министър продължава да държи на нов тип боен самолет, а не такъв втора и трета ръка.

По темата за доклада за национална сигурност и обявената за заплаха Русия, Каракачанов изрази резерви и не скри, че ще си ги каже по време на неговото обсъждане в пленарната зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай