18:30 ч.

17.06.17

2 мин.

0

1

0

Искат по-строг режим на строителство в свлачищни райони

от редактор Росана Манева |

Искат по-строг режим на строителство в свлачищни райони
Снимка: БГНЕС, архив

Необходима е превантивна култура и по-строг режим на строителство в свлачищни райони. Това заяви пред журналисти във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който инспектира приключилите ремонтни дейности на Аспарухов мост и направи оглед на двата охранителни канала в квартал „Аспарухово", изградени със средства по фонд „Солидарност" след наводненията през 2014 годиа, съобщава "Фокус".


Министър Нанков коментира, че до 2009 година са издавани десетки разрешения за строеж в свлачищни райони на годишна база без да са предвидени геоложки мероприятия, които да стабилизират и укрепват склоновете.


Той добави, че свлачищните процеси в района на Черноморското крайбрежие са сериозни.


"Само за укрепването на най-голямото свлачище край Варна - „Трифон Зарезан", са необходими минимум 50 млн. лева, а по програма „Околна среда" са осигурени 60 млн. лева за всички свлачища в България", отбеляза министър Николай Нанков.


По отношение на ОП „Региони в растеж" министър Нанков коментира, че през новия програмен период има два иновативни периода. Първият е свързан с формирането на междинни звена от общинските администрации, които да правят подбор на проектите, които са заявени и проектирани по техническа помощ по старата оперативна програма.


По думите на министъра Община Варна е отличник в това отношение, но има общини, в които нещата се случват по-бавно.


"Второто условие, което е притеснително относно сроковете, е че до края на 2018 година трябва да бъде усвоен определен ресурс по програмата", каза още министърът.


„Във Варна се работи по около 90% от проектите. Адмирации към общината", добави Николай Ненков.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 19:16 · 17.06.2017
Питай Лилето , тя знае калко струва контрола над строежите в свлачищата по северното Черноморие!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент