Искат по-строг режим на строителство в свлачищни райони

Искат по-строг режим на строителство в свлачищни райони | StandartNews.com

Необходима е превантивна култура и по-строг режим на строителство в свлачищни райони. Това заяви пред журналисти във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който инспектира приключилите ремонтни дейности на Аспарухов мост и направи оглед на двата охранителни канала в квартал „Аспарухово", изградени със средства по фонд „Солидарност" след наводненията през 2014 годиа, съобщава "Фокус".

Министър Нанков коментира, че до 2009 година са издавани десетки разрешения за строеж в свлачищни райони на годишна база без да са предвидени геоложки мероприятия, които да стабилизират и укрепват склоновете.

Той добави, че свлачищните процеси в района на Черноморското крайбрежие са сериозни.

"Само за укрепването на най-голямото свлачище край Варна - „Трифон Зарезан", са необходими минимум 50 млн. лева, а по програма „Околна среда" са осигурени 60 млн. лева за всички свлачища в България", отбеляза министър Николай Нанков.

По отношение на ОП „Региони в растеж" министър Нанков коментира, че през новия програмен период има два иновативни периода. Първият е свързан с формирането на междинни звена от общинските администрации, които да правят подбор на проектите, които са заявени и проектирани по техническа помощ по старата оперативна програма.

По думите на министъра Община Варна е отличник в това отношение, но има общини, в които нещата се случват по-бавно.

"Второто условие, което е притеснително относно сроковете, е че до края на 2018 година трябва да бъде усвоен определен ресурс по програмата", каза още министърът.

„Във Варна се работи по около 90% от проектите. Адмирации към общината", добави Николай Ненков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай