Има съгласие на Съвета за сигурност за смяната на кандидатурата ни за ООН

Има съгласие на Съвета за сигурност за смяната на кандидатурата ни за ООН | StandartNews.com

Снощи Съветът за сигурност разгледа въпроса и взе решение да разпространи писмото на премиера Бойко Борисов до всички държави членки на ООН и по този начин Кристална Георгиева става официална номинация за генерален секретар на ООН, която е и единствената на България за този пост. Това обяви в кулоарите на НС министърът на външните работи Даниел Митов.

Той отхвърли информациите, че Русия е блокирала кандидатурата на Георгиева. „Няма писмо, няма и възражения от Москва", подчерта Митов.

По думите му имало единствено искане за техническо доуточняване какво означава единствен кандидат. На това страната ни е отговорила, че българското правителство е отменило решението за номинация на Ирина Бокова и оттук нататък единственият кандидат, подкрепян от България е Кристална Георгиева. На база на това и Съветът за сигурност допуснал кандидатурата й за генерален секретар на ООН.

Според него Кристалина Георгиева има големи шансове да бъде сред сериозните играчи, които се обсъждат за бъдещ генерален секретар на ООН, въпреки че се включва по-късно в състезанието. „Ще работим с всичките си сили да съберем подкрепа от Източноевропейската група в ООН", каза той. Първото изслушване на Георгиева е в понеделник. Митова обаче предупреди, че не може още на старта й да се очакват някакви бомбастични резултати.

Помолен да коментира отказът на Ирина Бокова да се оттегли от надпреварата, Митов каза: „Не коментирам повече номинация, която не е българска".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай