Илияна Йотова в Истанбул: Черноморско икономическо сътрудничество трябва да увеличи ефективността

Президентът на Молдова покани Радев и вицето му на официална визита

Илияна Йотова в Истанбул: Черноморско икономическо сътрудничество трябва да увеличи ефективността | StandartNews.com

Илияна Йотова в Истанбул: Черноморско икономическо сътрудничество трябва да увеличи ефективността

Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество трябва да увеличи ефективността си и да стане достатъчно силна, за да промени посоката към реална политика на вътрешно регионално сътрудничество". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в срещата на върха за отбелязване на 25-годишнината от основаването на организацията на ЧИС в Истанбул. На форума присъстваха президенти и министър-председатели на Молдова, Гърция, Руската федерация, Румъния, Грузия и Турция.

Според българския вицепрезидент ЧИС има потенциал да се превърне в допълнителен фактор за свързването на националните пазари в региона. „ЧИС трябва да докаже значението си, като инициира конкретни проекти във важни сфери на регионалното сътрудничество в Черноморския регион – енергетика, транспортна инфраструктура, сигурност и околна среда, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочи важността на отношенията с Европейския съюз и добави, че е време за по-прагматични действия между двете организации.

От друга страна, държавите-членки на ЧИС трябва да покажат, че са достатъчно мотивирани за регионално сътрудничество и съвместно реализиране на проекти, а не да разчитат единствено на ЕС и НАТО за развитието на Черноморския регион, заяви Илияна Йотова.

„България ще бъде председател на Съвета на ЕС след по-малко от осем месеца и един от приоритетите ще бъде задълбочаване на политиките на ЕС със страните от Черноморския регион, каза вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова миграцията и бежанската вълна са ключови предизвикателства за сигурността, стабилността и икономическото развитие на целия регион и контактите и сътрудничеството между отделните страни трябва да бъдат засилени. Сигурността на Черноморския регион е предпоставка за сигурността на цяла Европа, посочи Илияна Йотова.

В обръщението си към участниците в срещата на върха вицепрезидентът подчерта, че ЧИС е важен форум за политически диалог между държавите-членки и най-развитата организация в региона и като такава е отговорна да предостави сигурност и нови възможности за развитие на гражданите.

Административната уредба на Тараклийския район и съхраняване на идентичността и правата на българската общност там, обсъдиха вицепрезидентът Илияна Йотова и президентът на Молдова Игор Додон в Истанбул. Българският вицепрезидент Илияна Йотова и президентът на Молдова Игор Додон са в Истанбул по повод на 25-та годишнина от основаването на организацията за Черноморско. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Вицепрезидентът Йотова подчерта, че Молдова е една от страните, в които са създадени условия за запазване и развитие на културната и езиковата идентичност на българската общност.

От своя страна Игор Додон отправи уверение, че правата на българите в Тараклийския район ще бъдат отстоявани. Двамата обсъдиха възможността за трансформиране на Тараклийския университет във филиал на българско висше учебно заведение, като по този начин ще се създаде възможност за издаване на европейски дипломи и ще се повиши авторитета на университета в регионален план.

Вицепрезидентът изрази готовността си да посети Тараклийския район. На срещата бе дискутирана идеята за изграждане на Български културен център в столицата на Молдова – Кишинев. Игор Додон отправи покана и към президента Румен Радев да посети Република Молдова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай