Илияна Йотова: Тонът на руския патриарх беше неприемлив

Илияна Йотова: Тонът на руския патриарх беше неприемлив | StandartNews.com

Тонът на руския патриарх Кирил беше неприемлив, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова думите на главата на Руската патриаршия към президента Румен Радев.

Йотова бе гост на предаването "Здравей, България" по Нова телевизия.

Не приемам изказването на вицепремиера Валери Симеонов като защита на президента, подчерта вицепрезидентът по адрес на коментарите на Симеонов за патриарх Кирил, които се превърнаха в причина за искри в редиците на Обединените патриоти.

Според нея тонът на руския духовник е неприемлив. „Но за мен е по-важно как реагираха институциите. Реакцията на президента беше правилната реакция -хладнокръвно и с ясни послания", посочи Йотова. По думите й ние сме страна, която е признателна към всеки, които е участвал в тази война.

"Не смятам, че това е активно мероприятие на Кремъл срещу президенството. Приемам го като емоционална реакция във възможно най-неприемливата форма. "Дълбокият ми поклон пред руския патриарх е поклон и пред Българската православна църква", каза тя.

„Очевидно това води към една предизборна кампания в Русия", посочи вицепрезидентът. Тя приема реакцията на Румен Радев като хладнокръвна, ясна, твърда и категорична.

„В крайна сметка самият патриарх е отказал да говори повече по темата. Не смятам, че това е приемлив тон, президентът отговори както трябва", посочи още Илияна Йотова.

„Позицията на президента е по-отговорна. За мен е важно как реагираме ние като българи и като институции", смята още тя.

"Президентската институция няма да е толкова безгласна, както предишните 5 години. Поели сме ангажименти към хората и ще ги изпълняваме. В съглашение зад гърба на хората няма да влизаме", коментира Йотова за отношенията между Радев и Борисов.

По думите й у народа има голямо напрежение и жестоко недоверие в политическата система. „Ако нещо не се промени, аз не съм оптимист за това как ще изглежда ЕС след няколко години", посочи Йотова.

"За мен е важно какво коментират хората. Мога да убедя всички, че съвпадението на тоалети на мен и госпожа Радева е абсолютно случайно. Поздравявам я все пак за добрия избор на дреха", пошегува се Йотова относно еднаквите им облекла по време на приема при президента на 3-и март.

Тя коментира и българското европредседателство. „Липсва ми българската позиция, която е отстоявана в интерес на нас като бълггарски граждани. Трябва да се промени формализмът в ЕС", посочи още вицепрезидентът.

Предстои Илияна Йотова да изнесе лекция относно бъдещето на Европейския съюз (ЕС) другата седмица пред института "Жан Моне" в Швейцария.

„Имам своите критики към това, което представлява ЕС днес. Ще бъда достатъчно откровена, за да говорим по тези теми. Не съм оптимист за това как ще изглежда той след няколко години – от начина, по който функционират институциите; през начина, по който се взимат решения; до бъдещето на финансите на Европа", заяви Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай