Илияна Йотова: Текстът за Русия е преведен буквално и преписан

Реакцията за българите в Украйна е закъсняла, смята вицепрезидентът

Илияна Йотова: Текстът за Русия е преведен буквално и преписан | StandartNews.com

Посочвайки Русия като заплаха за националната ни сигурност, последния доклад на Министерския съвет буквално цитира международни текстове, несъобразени със ситуацията у нас, обяви bTV вицепрезидентът Илияна Йотова.

Темата за Русия наистина присъства в този доклад, но мога да ви кажа, че и в качеството си на евродепутат много пъти съм чела това становище за Русия, което влиза в официалните комюникета от срещите на върха на НАТО. Това е буквално преписан и преведен текст. Той не е съобразен с условията в България, това го гарантирам. Това е един текст, който присъства във всички европейски документи, просто е пренесен в този доклад, каза тя.

В доклада обаче не видях много други неща, които би трябвало да са на дневен ред – темата за миграцията е мината мимоходом, за заплахите, за прогнозите в това отношение, за предстоящата реформа за убежищата, къде ще бъде позиционирана България, има ли заплахи за нея като външна граница, продължи Йотова.

Една от най-големите грешки на този доклад е неговата анонимност, каза още тя.

Едно национално малцинство, за да поддържа своето самосъзнание, езикът е първа и най-важна неотменна част, заяви Йотова по повод напрежението заради родното малцинство в Украйна заради приетия закон за възпрепятстването на уроците по майчин език. "Някъде се скъса тази информация, защото имам усещане, че правителството разбра за това, което се случи в украинския парламент, буквална в навечерието на собственото си заседание. Ако си спомняте, тогава министър-председателят Борисов каза, че той самият иска отсрочка, за да получи пълната информация, което е недопустимо, защото по неофициални данни става дума за над 200 000 човека, които се идентифицират като хора с български произход“, коментира Илияна Йотова.

Според нея българската реакция по въпроса е закъсняла. "Не е сериозно да имаше позиция, когато вече законът е приет от украинската Рада“, каза Йотова. 

Не зная дали ще прозвучи като новина, но законът предвижда да няма български паралелки и учене на майчин език изцяло след пети клас. Доколкото имам информация и в горните класове след 2020 година“, допълни вицепрезидентът и призова за съставянето на аргументирана българска позиция, която да бъде официално представена на украинските власти.

Йотова припомни, че вчера бе Сърбия, където е участвала в откриването на паметник на Христо Ботев в двора на едноименното основно училище в Димитровград. "Да, това е добър знак, но още по-тревожно е да се каже, че години наред, както и тази година, отново няма да има българска паралелка в основното училище. Години наред, и ние като държава сме виновни, че сме занемарили този процес, че не сме обръщали достатъчно внимание, че не сме имали адекватна политика", категорична бе тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай