Илияна Йотова: Позицията за Украйна трябва да е категорична

Санкции на ЕС към Русия не са дали никакъв резултат, обяви вицепрезидентът

Илияна Йотова: Позицията за Украйна трябва да е категорична | StandartNews.com

Реакцията ни на всички нива за случващото се в Украйна с малцинствата трябва да бъде категорична, обяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти в Народното събрание. Там тя откри изложбата "Големите на 20 век" на художника Валентин Кардамски.

Страхувам се, че тази реформа вече се е случила, защото на 5 септември законът е гласуват в техния парламент. Тази реформа засяга не само България, тя засяга другите малцинства. Украйна дължи отговор на всички тези страни, в които има признато тяхно малцинство, дали действително ще защитава правата на малцинствата или няма да го прави. Дали действително ще има малцинства в Украйна или няма да има, продължи  Йотова, цитирана от "Фокус".

Желанието да се премахне изучаването на майчин език след пети клас, знаете ли какво означава на практика? Това означава затрудняване на децата, които ще завършат гимназиален курс, да учат в българските университети, защото те няма да са конкурентоспособни на останалите, каза още вицепрезидентът и припомни, че една от главите, които засягат влизането на Украйна в ЕС, е именно за малцинствата. 

Вижте, струва ми се, че напоследък твърде много енергия изразходваме във всякакви такива спорове, идеологеми. Русия е необходим съюзник за борбата с международния тероризъм. Русия е страна, с която Европа трябва да работи. Разбира се, и България като част от ЕС. Санкциите, които Европейския съюз наложи към Русия и съответно тя отговори по същия начин към част от европейските страни, досега не само, че не са дали резултат, а имат и негативен такъв, коментира Йотова по повод становището за Русия в Доклада за националната сигурност.

Йотова обяви също, че като евродепутат е чувала и преди Жан-Клод Юнкер да говори за присъединяването ни към Шенген и еврозоната, но до сега няма никакъв резултат. "Той започна така и мандата си като шеф на Европейската комисия", каза тя. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай