Илияна Йотова: ЕК отпуска само 101 млн. евро. за бежанската криза

Изграждането на три нови бежански центъра са част от ангажиментите, поети от кабинета „Борисов", твърди новия вицепрезидент

Илияна Йотова: ЕК отпуска само 101 млн. евро. за бежанската криза | StandartNews.com

Илияна Йотова: ЕК отпуска само 101 млн. евро. за бежанската криза

 Изграждането на три нови бежански центъра и трансформацията на един транзитен център са част от ангажиментите, поети от кабинета „Борисов" срещу получаването на европейска помощ за защита на границите. Това каза избраната за вицепрезидент Илияна Йотова в предаването „Тази сутрин" по БТВ, като се позова на официален отговор на ЕК.

„За 160-те милиона евро за бежанците, получих отговор от ЕК, освен милионите за комуникация и техника, почти 19 млн. са за създаването на 3 нови отворени бежански центрове и за трансформацията на още един транзитен център. Това твърдяхме по време на кампанията и бяхме упреквани, но това е отговорът", заяви Йотова. „Постоянно се говореше, че заиграваме със страховете на хората. ЕК е поела ангажимент за 101 млн., като се очаква 10% съфинансиране от България, а не за 160 млн. Не са страхове, това са фактите. Питам къде и как ще бъдат отворени тези центрове. КСНС трябваше да говори за това", каза Илияна Йотова.

Според нея има риск следващото правителство да се окаже в ситуация, в която страната е поела ангажименти, които не може да изпълни.

Според Илияна Йотова „във всеки момент може да се повтори Харманли" и е много важно да се изясни какви още са външнополитическите ангажименти, поети от правителството.

Тя допълни, че в медиите са се появили информации, че докато Консултативният съвет за национална сигурност е заседавал формално, в резиденции и в дома на премиера са се провеждали паралелни срещи с цел търсене на изход от политическата криза. Тя определи това като „задкулисие" и „договорки", срещу които хората са гласували на 13 ноември.
Според Йотова нов кабинет в настоящия парламент ще бъде „агония".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай