И Станишев иска стенограмата за КТБ

И Станишев иска стенограмата за КТБ | StandartNews.com

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев изразява подкрепата си за позицията на президента Румен Радев за разсекретяване на стенограмата от заседанието на КСНС на 29 юни 2014 година.

Това се посочва в съобщение, изпратено от кабинета на Станишев. Той припомня, че нееднократно и публично е имал такова искане, защото темата е чувствителна за обществото. Засегнати са интересите не просто на вложителите на една банка, но и цялата икономическа и фискална стабилност на държавата, се допълва в съобщението.

"Публичността на тази стенограма ще направи ясна позицията на БСП в онзи момент, която единственa отстояваше националния интерес. Ние отидохме на заседанието с ясна цел - държавата да застане като гарант на банковата система, като се обявим срещу една авантюра с явни политически задачи", заявява Сергей Станишев.

"Заседанието бе не толкова за КТБ, колкото за рисковете пред цялата банкова система и икономиката. ГЕРБ и ДПС искаха да се въведе банкова ваканция, дори бе планирано извънредно заседание на Народното събрание, за да бъде гласувана. КСНС беше финален етап от десетдневни совалки и невероятен натиск за обявяването на "ваканцията", посочва Станишев.

Според него такова решение е щяло да изложи на огромен риск икономическата и фискалната стабилност на държавата, да застраши правата на милиони български граждани, а политически предизвиканата паника да срути банковата система у нас.

"БСП категорично се противопостави на това. За да защити българските граждани, моята партия направи тежки компромиси за своя сметка. Но благодарение на този щит България не рискува стабилността си и имиджа си на държава-член на ЕС с работеща банкова система. В противен случай, последиците за всеки българин и за държавата като цяло щяха да бъдат катастрофални", каза още Сергей Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай