Хепиенд след цял ден жега в коалицията (ОБЗОР)

Хепиенд след цял ден жега в коалицията (ОБЗОР) | StandartNews.com

ГЕРБ, патриоти и реформатори се разбраха за промени в Изборния кодекс

Споразумение между ГЕРБ, реформаторите и Патриотичния фронт за промени в Изборния кодекс спря трусовете в управляващата коалиция. Развръзката в късния следобед бе изненадваща след словесните сблъсъци на реформаторите през деня.

Спешно споразумение между ГЕРБ, реформаторите и Патриотичния фронт за промени в Изборния кодекс спря трусовете в управляващата коалиция. Хепиендът в късния следобед беше малко очакван на фона на словесните сблъсъци през деня. Още сутринта лидерът на ДСБ Радан Кънев призова колегите му от РБ да застанат зад номинацията на Трайчо Трайков за президент, а не "под Борисов". По-късно партията на Меглена Кунева наля масло в огъня, като обяви, че при лош резултат на Трайков на 6 ноември ще напусне правителството. Ден по-рано за курс към предсрочни избори заговори и БЗНС на военния министър Николай Ненчев.

В същото време от ГЕРБ обвиниха в рекет хората на Кунева по повод заканите за напускане на управляващата коалиция. "Който иска, да напусне. Смятаме, че толерантността има някакви граници и че всичко го правим в името на стабилността", каза зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.
Междувременно стана ясно, че в ГЕРБ са готови с поправки на Изборния кодекс. Сред тях беше отпадане на ограничението за разкриване на до 35 изборни секции в чужбина, но само за страните от ЕС. Това трябваше да успокои патриотите, които заплашваха да минат в опозиция, ако ограничението падне и за Турция.
За другия спорен казус - квадратчето "Не подкрепям никого", се предвиждаше да се отчитат за валидни във всички случаи и за всички избори. Това пък изправи на нокти реформаторите, които се опасяваха, че така при парламентарен вот изкуствено се повишава 4-процентовата бариера за влизане в парламента.
Внасянето на поправките се забави с повече от 2 часа от обявеното време, защото шефът на правната комисия Данаил Кирилов и зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев отидоха при премиера Бойко Борисов за последно стиковане на текстовете.
Напрежението удари тавана, когато стана ясно, че в 16 часа ГЕРБ, ПФ и РБ се събират на извънредна среща в парламента в присъствието на Бойко Борисов. "Премиерът ще изгони реформаторите от кабинета и ще ги смени с патриотите", плъзна мълва, подета от няколко агенции. Версията обаче бе опровергана след проточилата се близо два часа сбирка, свикана по идея на съпредседателя на ПФ Валери Симеонов. Той първи обяви: "Коалицията остава цяла, основание за промени няма".
След това Симеонов добави: "Постигнахме обща позиция, няма да зарадваме опозицията. Изминалите две години доказаха, че с този състав на коалицията и правителство всички ние смятаме, че това е полезно и перспективно за България в момент, в който навсякъде около нас има нестабилност, кризи и дори и войни".
Думата взе и премиерът Борисов, който окончателно успокои духовете.
"Заради стабилността на правителството и мандата на мнозинството решихме да се направи този компромис с Изборния кодекс. Ако не се бяхме разбрали, това означава, че вече нямаме коалиция", заяви Борисов. И призова "министрите да ходят да си гледат работата, а депутатите да подкрепят всичко това в парламента".
Договорените промени в Изборния кодекс бяха обяснени от Найден Зеленогорски.
От закона ще отпаднат ограниченията за откриване на секции в страните от ЕС. За да се реши проблемът с квадратчето "не подкрепям никого", управляващите решиха да не се прилага методиката към ИК за броене на гласовете при мажоритарни избори като президентски и местни. "Целта е да се премахнат "опасенията на обществото, че могат да се манипулират изборите", обясни Зеленогорски.
Другият компромис, до който са достигнали в управляващата коалиция, е бариерата на парламентарните избори да си остане 4%. Този проблем също можеше да бъде създаден от опцията "не подкрепям никого", ако тя се приложи в пропорционални избори. Така тя би вдигнала необходимия брой гласове за влизане в парламента.
"Ако бяхме тръгнали в другата посока, имаше вероятност бариерата да се вдигне на 6, 7 или 8%, което би осакатило демокрацията. Смятаме, че ефективната демокрация означава възможността повече формации да бъдат част от българския парламент. Ние сме удовлетворени от всичко, което постигнахме, смятаме, че то е от полза за хората, които искат да гласуват, но и на демокрацията в България", каза Зеленогорски.
"Нито аз съм поставял условия на РБ и ПФ, нито те на мен, защото имаме коалиционно споразумение, което спазваме", коментира напрежението от последните дни в коалицията Борисов. "С министър Ненчев съм всеки ден заедно, не е ставало въпрос да се подменя министър на отбраната. Това, че г-н Каракачанов иска да стане върховен главнокомандващ и началник на Ненчев, е негово право и на ПФ - да издигнат кандидат и да се борят на президентските избори", добави премиерът. Той посочи, че всяка от партиите си има свой кандидат. "Пожелавам успех на всички", каза той. "Опонентът на ГЕРБ е БСП. Така че, който друг си търси друг опонент, нека си го намери", заяви на финала Борисов.

Решихме проблеми

Найден Зеленогорски, РБ

Във всички страни членки на ЕС без ограничения в рамките на закона и законите на държавите, в които гласуват и нашите граждани, ще има разкриване на секции. В останалите държави от света законът остава в сила до 35 секции. По този начин ще се решат проблемите на гражданите. Методиката за отчитане на изборите, която бе гласувана заедно с Изборния кодекс, не трябва да се използва в президентски и кметски избори.

Всеки компромис е приемлив

Петър Москов, РБ

Какъвто и да било компромис в рамките на управляващото мнозинство и коалицията е приемлив. Ако президентът на България не бъде излъчен от подкрепящите правителството формации, той ще бъде човек, който казва, че трябва да бъде преразгледано членството на страната ни в НАТО и ЕС.

В ДБГ умуват колко гласа са провал за Трайчо

В партията на Меглена Кунева изпаднаха в тежки сметки какъв резултат на кандидат-президента на реформаторите може да се смята за успех или провал. В специална декларация от ДБГ заявиха, че дали ще останат част от управляващата коалиция зависи от това колко гласа ще събере на 6 ноември Трайчо Трайков на президентските избори. Ако резултатът бил лош, това щяло да означава неодобрение и веднага след изборите Кунева и хората й ще напуснат правителството. За провал на Трайков се смята, ако той събере по-малко гласове в сравнение с последните местни избори. Според собствените им изчисления Реформаторският блок е имал около 200 000 гласа. Като "лош" резултат първо бе описано 160 000 гласа, после бе разяснено - "поне 10% по-малко". И бе уточнено - "но не, например, при 199 000".
Ако обаче Трайков получи същия брой гласове, или повече, ДБГ ще останат в управлението и ще търсят анекс към коалиционното споразумение.
"Реформаторският блок, както видяхте при кандидатурата за тези избори, може да бъде единен, не са може, а става единен, когато става дума за по-голямата структура. След изборите вървим към следваща стъпка - преразглеждане и по-голямо обединение. Там място за всички има. Но в парламента нашите колеги от ДСБ са в опозиция", заяви Кунева.

СЕМ и депутати подхващат Радан

Социалните мрежи пощуряха след вулгарното му изказване по телевизията

СЕМ и депутатите от медийната комисия ще се занимаят с вулгарното изказване на Радан Кънев по нова тв. Лидерът на ДСБ използва в ефир "байх*й" и дори не се извини. ".... съжалявам колегите си от блока, по които в момента Борисов вика и ги мъмри един по един, а той не им е шеф. Ако блокът има един лидер, независимо кой е той, в момента това няма да се случва. Само че те нямат техния лидер зад гърба си, който да му каже: "Абе, байх*й", ти с кого се държиш така, бе? Това да не ти е махалата, това да не са ти 90-те години", каза Радан. Усетил се за гафа малко по-късно, Радан използва социалната мрежа Фейсбук, за да се извини на зрителите на Нова тв и на водещия Виктор Николаев. Той изрично подчерта, че искрените му извинения са само към тях. Нахалното му поведение още повече взриви социалната мрежа и тя буквално прегря от хулене и хейтене на Кънев. Лидерът на "Десните" Илко Семерджиев коментира първи написа: "Радан Кънев стигна дотам да нарече премиера Борисов "бай*уй" в една национална телевизия, но при положение, че собственият ти кандидат се прави на джедай Трайчо, при това със "силата" да бъде свободен, вече отива отвъд идиотизма".
"СЕМ се сезираха, ще разгледат случая по най-бързия начин", коментираха от съвета. В същото време медийната и етична комисия в парламента ще свика заседание заради вулгарните изрази на Кънев.

Зъл човечец с ниска култура

Георг Георгиев, депутат от ГЕРБ

Ти ли си моралният стожер, ти ли си политическият коректив, ти ли ще диктуваш кое е добро за обществото и държавата?! Та ти собствения си език не можеш да контролираш!
Дали не трябва всички да се замислим какъв всъщност е кандидат за държавен глава, зад когото стоиш ти? Такива обръщения ли ползвахте пред хората, с които се срещнахте в Лондон? Такъв ли президент ни предлагате? Така ли ще общува и той с висшите представители на институциите и управляващите органи? Страх ме е да си помисля какво е отношението ви към гражданите. Всъщност знам - всеки, който не е с вас, е автоматично грозен и глупав. Ти обаче Радан Кънев публично се саморазобличи. Това си истинският ти. Нищо повече от зъл човечец с ниска култура. Знаеш как се наричат хората, които се държат просташки, нали?!

На китайски значи манекенка

Байх*й в България може да звучи доста цинично, но в Азия мъжете произнасят това словосъчетание със замечтан поглед. Причината - една от най-красивите манекенки в Тайван и Китай носи това звучно име. Бай Хуй се занимава главно с фотосесии на бельо, но от време на време участва и в кинопродукции. Тя е звезда в редица азиатски сериали, а цялото й име е Бай Хин Хуй. Наскоро красавицата с дръпнати очи даже участва в сагата "Обречена да те обичам".

Кое на опозицията й е наред, та й лидерът й да е Шекспир

Красимир Райдовски, бивш говорител на Жан Виденов

Дълбоко покрусен и покъртен съм от езика на Радан Кънев. През 1997 година младият премиер Бай Костов беше казал пред журналисти, че срещу куфарче с пари ще ме вземе в Министерския съвет. Премиерът антикомунист номер едно по онова време. Сега разбирам защо той тогава не ме е взел. Намерил си е по-голям псувач и от мене. Има една приказка - кое на кучето му е наред, та и... опашката да му е отпред. Същото важи и за опозицията - кое на опозицията й е наред, че и лидерът й да е Шекспир. В крайна сметка, който псува, може и зло да не мисли, но и нищо не може да свърши.

Кошлуков: За Р. К. г*з е обръщение, а байх*й понятие

Статус на Емил Кошлуков: (статусът във Фейсбук е публикуван без редакторска намеса)

С учудване прочетох, че въпросният Р. К. ("въпросният", защото непрекъснато буди въпроси около себе си) се извинявал за изреченото от него в някакъв сутрешен блок, ала се извинявал за формата, но не и за смисъла... С риск да огорча някого ще поясня, че "байх*й" няма "смисъл" в българския език, а като обръщение изразява просташко-дружелюбно-снизходително отношение. Знам, че не бива да съм твърде взискателен към човек, който смята "г*з" за обръщение, а "байх*й" за смислено понятие. Истината е, че някои публикации ми дойдоха в повече, та реших да поясня, макар и само от езикова гледна точка.

Направихме много, няма да хвърлим страната в хаос

Бойко Борисов, премиер

Взехме решение за стабилността на правителството и на мандата на мнозинството да се направи този компромис. Надявам се всички партии в парламента да подкрепят промените, за да може това да стане факт и като решение.
И на предишните консултации, в които участвахме, казахме ясно и точно - това, което предложат ПФ и РБ, ние ще го подкрепим, за да може да стане факт, защото и двете партии казаха: Ако не се случи това, ние напускаме правителството. Ние всичките знаехме и знаем и сега при този парламент и при тези политически партии колко трудно отново ще се намери консенсус да се намери правителство. Нито става въпрос за преформатиране на правителство, нито каквото и да било. Сегашната управляваща коалиция е направила много за последните две години и няма смисъл страната да се хвърля в хаос при евентуална промяна на кабинета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай