Хашим Тачи: Договорът ви с Македония е страхотно послание

Хашим Тачи: Договорът ви с Македония е страхотно послание | StandartNews.com

Президентът, премиерът и външният министър на Република Косово благодариха на българския вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева за подкрепата, която правителството ни оказва за европейската интеграция на Прищина, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Българският първи дипломат е на двудневно работно посещение в Република Косово. С него тя завършва обиколката си на шестте държави от Западните Балкани, които желаят да се присъединят към ЕС и НАТО.

"Чувствам се в приятелска държава, а между приятели няма проблеми и винаги може да бъде намерено решение - заяви вицепремиерът Екатерина Захариева. - България ще председателства съвета на ЕС и един от приоритетите ни е интеграцията на Западните Балкани. Убедени сме, че ако приятелите ни от 6-те страни от региона не са в ЕС, проектът "Европа" няма да е завършен. Реформите се правят заради вашите граждани, не заради Брюксел."

"На срещата на върха на ЕС през май догодина в София искаме съседите ни да получат не само политическа подкрепа, а ясен план за всяка една държава съобразно техните собствени заслуги. Понякога реформите изглеждат тежки, но си струва: от влизането ни в ЕС България утрои брутния си вътрешен продукт, имаме 4 на сто ръст на икономиката и под 6 на сто безработица", добави Захариева.

Трябва да използваме шанса, че пет държави, които подкрепят разширяването, ще председателстват Съюза - Естония, Австрия, България, Румъния и Хърватия, подчерта още Захариева.

Първата й среща в Прищина бе с президента на републиката Хашим Тачи. "Оценяваме и благодарим за подкрепата ви към Косово. Виждаме България като стратегически партньор и трябва допълнително да задълбочим сътрудничеството си в сферата на икономиката. Целта ни е НАТО и ЕС - осъзнаваме предизвикателствата, но нямаме друг път. Ще продължим диалога със Сърбия - искаме нормализиране на отношенията. Това ще помогне на по-бързата интеграция и на двете държави. Договорът ви с Република Македония бе страхотно послание за целия регион", заяви Хашим Тачи.

"Нека не гледаме назад - в историята, а в бъдещето. Вносът и износът се повишават, но трябва да ги подкрепим още. Възложила съм на всички наши посланици да подпомагат българския бизнес. Имаме много компании, които са готови да инвестират в съседните страни, включително старт-ап фирми", каза Захариева.

Премиерът Рамуш Харадинай отправи покана към своя колега Бойко Борисов да посети Косово в удобно за него време. "Познавам много добри български строителни компании, които работят качествено тук. Познавам и много хора, завършили тук. Надявам се с визовата либерализация нашите граждани да открият красотите на българското Черноморие, за което съм чувал много добри отзиви, както и за зимните ви курорти", заяви пред Захариева той.

"Благодаря на вас и на българското правителство за всичко, което сте направили за Косово. Когато обявихме независимост и търсехме нови приятели, вие бяхте там, благодаря ви. Вашата страна ще води ЕС от Нова година и вярвам, че ще се справите. Винаги ще бъдем насреща, когато пожелаете нашата подкрепа. Новото ни правителство е решено да продължи в посока към ЕС. Решени сме да поддържаме добри отношения с нашите съседи. Вярвам, че вашата позиция в Брюксел ще придвижи темата за Балканите в правилната посока", приветства Захариева и нейният домакин - първият вицепремиер и министър на външните работи Беджет Пацоли.

Екатерина Захариева изтъкна, че сътрудничеството между двете държави може да се задълбочи и с организирането на съвместни бизнесфоруми, и с привличането на повече младежи и държавни служители от Косово за обучение и квалификация в България.

Над 700 косовски фирми вече работят с български партньори, а много младежи от Косово са завършили в България или учат у нас. Българският вицепремиер изтъкна, че ратифицирането на споразумението с Черна гора за делимитация на границата ще е важен фактор за напредък в процеса на визова либерализация. На 4 май 2016 г. ЕК отправи препоръка за отпадане на визовия режим за граждани на Косово, притежаващи биометрични паспорти, отчитайки че Прищина е изпълнила критериите от Пътната карта за визова либерализация, но изрично посочвайки, че в момента на приемане на предложението от страна на Европейския парламент и на Съвета на ЕС, Косово трябва да е ратифицирало споразумението за демаркация на границата с Черна гора и да е демонстрирало значителен напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията.

В момента ЕС е най-големият донор по проекти, които се реализират в Косово. От 1999 година Косово е получило над 2,3 милиарда евро. Допълнително ЕС е похарчил над 1 милиард евро за подкрепа на международното присъствие в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай