Германия ни хвали: Европредседателството ви ще придаде тежест на Западните Балкани

Германия ни хвали: Европредседателството ви ще придаде тежест на Западните Балкани | StandartNews.com

България силно ще се ангажира с предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз, което започва на 1 януари 2018 г. Това заяви в интервю за „Дойче Веле" Гернот Ерлер, който е бивш заместник-министър на външните работи, а в момента е специален пълномощник на германското правителство по отношенията с Русия. Той беше сред участниците на голямата конференция „България - 10 години в ЕС и в навечерието на своето европредседателство", която се проведе в Берлин.

„Страната вече се е подготвила и е поставила няколко акцента. Според мен, София ще придаде особена тежест на въпроса за Западните балкани, на политиката за тяхното интегриране и за разширяване на ЕС. В това отношение България има добри предпоставки: собствените ѝ двустранни отношения със съседите и партньорството в региона. В този смисъл всички останали приветстват факта, че се поставя тъкмо такъв акцент", каза Ерлер.

На въпрос за предстоящите предизвикателства, като Брекзит и бюджета на Евросъюза, той отговори: „Това са едни изключително трудни времена за председателстване на ЕС. Вътре в ЕС има кризисна ситуация – не само заради Брекзита, но и заради солидарността по темата „бежанци". Все още не сме преодолели изцяло икономическата и финансова криза от 2008 година. Непрекъснато се сблъскваме и с десния популизъм, който е насочен против ЕС. Имаме и един труден съсед в лицето на Турция – в това отношение България е в специална ситуация. Изброяването на предизвикателствата пред България като европредседател може да продължи: Каталуния, ако щете дори липсата на стабилно правителство в Германия. Това са все трудни предпоставки за България, но според мен, към страната съществува както симпатия, така и готовността тя да бъде подкрепена като приятел".

Попитан как ЕС гледа на участието на националистите в правителството, Ерлер заяви, че очаква да има дисциплина. „Общото очакване е, че ще има дисциплина, че тези господа от „Обединените патриоти", в които са представени три различни партии, няма да вършат онези неща, които понякога вършат: изявления срещу малцинства, срещу роми и други подобни. Такова нещо би навредило на България, ако се случва и занапред. Надявам се, че усилията на премиера Бойко Борисов ще бъдат достатъчни за дисциплинирането на неговите колеги от коалицията", каза той.

Според Ерлер България има една амбициозна цел: Шенген и еврото. „Постигането ѝ няма да бъде лесно, понеже се иска голяма подкрепа. Но ако България наистина постигне успехи по своите три„К-та" – кохезия, консенсус и конкуренция – тогава има шанс. Разбира се, ако и другите ѝ помогнат, ако Секретариатът на Съвета са ангажира (а той сигурно ще се ангажира), накрая може да излезе и положителен баланс", отбеляза високопоставеният германски политик и дипломат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай