18:50 ч.

06.12.17

2 мин.

0

2

0

Германия ни хвали: Европредседателството ви ще придаде тежест на Западните Балкани

от редактор |

Германия ни хвали: Европредседателството ви ще придаде тежест на Западните Балкани

България силно ще се ангажира с предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз, което започва на 1 януари 2018 г. Това заяви в интервю за „Дойче Веле" Гернот Ерлер, който е бивш заместник-министър на външните работи, а в момента е специален пълномощник на германското правителство по отношенията с Русия. Той беше сред участниците на голямата конференция „България - 10 години в ЕС и в навечерието на своето европредседателство", която се проведе в Берлин.


„Страната вече се е подготвила и е поставила няколко акцента. Според мен, София ще придаде особена тежест на въпроса за Западните балкани, на политиката за тяхното интегриране и за разширяване на ЕС. В това отношение България има добри предпоставки: собствените ѝ двустранни отношения със съседите и партньорството в региона. В този смисъл всички останали приветстват факта, че се поставя тъкмо такъв акцент", каза Ерлер.


На въпрос за предстоящите предизвикателства, като Брекзит и бюджета на Евросъюза, той отговори: „Това са едни изключително трудни времена за председателстване на ЕС. Вътре в ЕС има кризисна ситуация – не само заради Брекзита, но и заради солидарността по темата „бежанци". Все още не сме преодолели изцяло икономическата и финансова криза от 2008 година. Непрекъснато се сблъскваме и с десния популизъм, който е насочен против ЕС. Имаме и един труден съсед в лицето на Турция – в това отношение България е в специална ситуация. Изброяването на предизвикателствата пред България като европредседател може да продължи: Каталуния, ако щете дори липсата на стабилно правителство в Германия. Това са все трудни предпоставки за България, но според мен, към страната съществува както симпатия, така и готовността тя да бъде подкрепена като приятел".


Попитан как ЕС гледа на участието на националистите в правителството, Ерлер заяви, че очаква да има дисциплина. „Общото очакване е, че ще има дисциплина, че тези господа от „Обединените патриоти", в които са представени три различни партии, няма да вършат онези неща, които понякога вършат: изявления срещу малцинства, срещу роми и други подобни. Такова нещо би навредило на България, ако се случва и занапред. Надявам се, че усилията на премиера Бойко Борисов ще бъдат достатъчни за дисциплинирането на неговите колеги от коалицията", каза той.


Според Ерлер България има една амбициозна цел: Шенген и еврото. „Постигането ѝ няма да бъде лесно, понеже се иска голяма подкрепа. Но ако България наистина постигне успехи по своите три„К-та" – кохезия, консенсус и конкуренция – тогава има шанс. Разбира се, ако и другите ѝ помогнат, ако Секретариатът на Съвета са ангажира (а той сигурно ще се ангажира), накрая може да излезе и положителен баланс", отбеляза високопоставеният германски политик и дипломат.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:05 · 07.12.2017
Вижте кои ще ни представляват по време на европредседателството , г-н ексминистър, и си правете извода печелим ли или губим от това. Бойко Борисов е пожарникар и образованието му е килийно. Отделно не знае английски и немски езици, та да контактува непрекъснато с председателя на Евросъвета и с Ж.К.Юнкер. Не е особено умен, което е още една пречка за рейтинг. Цецо Цветанов пък е вифаджия, а ЕС има нужда от умен и оправен човек , а не от физкултурник. Павлова е икономист и повече набляга на парите, отколкото на евроуправлението.
Потребител · 22:07 · 06.12.2017
щом ни хвалят от там нe e на добро , тaка хвалят робитe или хванат добитък
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент