13:45 ч.

17.07.17

2 мин.

0

0

0

Гербери почистиха паметник край село Калитиново

от редактор |

Гербери почистиха паметник край село Калитиново

Млади членове на партията реновираха спирка в Шипка


Членове на кварталната структура на ГЕРБ в Стара Загора – „Железник" и на клуба в село Малко Кадиево почистиха пространството около паметника на загиналите в Джуранлийския бой от 1877 г., край село Калитиново. Това съобщиха от пресцентъра партията. Инициативата за освежаването на района е традиционна и се случва всяка година в навечерието на 3 март, като второто почистване бе по повод отбелязването на 140 години от боевете за Стара Загора през 1877 – 1978 г, което ще се случи на 31 август.


Това е първият паметник, издигнат в Старозагорска област след Освобождението на България и реставриран преди месец. Възстановен бе руският императорски герб, каменната сфера и православният мраморен кръст на върха на 13-метровия паметник. Тези части на монумента бяха буквално разбити на парчета и разпръснати в подножието му. Сега гербът, сферата и кръстът са реставрирани като някои от загубените детайли са възстановени. Инициативата за реставрацията и консервацията му бе на Община Стара Загора.


В същото време младежите от ГЕРБ-Казанлък реновираха спирка от закрит тип в подбалканското градче Шипка. Поводът за освежаването й е празникът на града – 15 август. Съоръжението е построено в края на 90-те години на миналия век, като през това време не е било поддържано, което го е превърнало в неуютно място в центъра на населеното място.


Продължават ремонтните дейности по спирката, а по инициатива на кмета на града Веси Панайотова и нейните съграждани, тя ще се превърне и в информационен център. В нея ще бъдат поставени табла, които освен забележителностите край Шипка, ще показват и намиращите в града хотели и къщи за гости.


За МГЕРБ-Казанлък това е част от поредица инициативи в района. За младежите е важно каузите да не са само в града на розите, а и във всички населени места. Сред обектите, придобили по-добър вид, са чешмата в центъра на село Черганово, паркът за отдих в Горно изворово, както и облика на пространството около Руските гробища в Енина. Една от първите инициативи на младежката структура в селата от общината бе откриването на буквално изоставения парк в централната част на Средногорово през 2011 г.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент