Гербери почистиха паметник край село Калитиново

Млади членове на партията реновираха спирка в Шипка

Гербери почистиха паметник край село Калитиново | StandartNews.com

Членове на кварталната структура на ГЕРБ в Стара Загора – „Железник" и на клуба в село Малко Кадиево почистиха пространството около паметника на загиналите в Джуранлийския бой от 1877 г., край село Калитиново. Това съобщиха от пресцентъра партията. Инициативата за освежаването на района е традиционна и се случва всяка година в навечерието на 3 март, като второто почистване бе по повод отбелязването на 140 години от боевете за Стара Загора през 1877 – 1978 г, което ще се случи на 31 август.

Това е първият паметник, издигнат в Старозагорска област след Освобождението на България и реставриран преди месец. Възстановен бе руският императорски герб, каменната сфера и православният мраморен кръст на върха на 13-метровия паметник. Тези части на монумента бяха буквално разбити на парчета и разпръснати в подножието му. Сега гербът, сферата и кръстът са реставрирани като някои от загубените детайли са възстановени. Инициативата за реставрацията и консервацията му бе на Община Стара Загора.

В същото време младежите от ГЕРБ-Казанлък реновираха спирка от закрит тип в подбалканското градче Шипка. Поводът за освежаването й е празникът на града – 15 август. Съоръжението е построено в края на 90-те години на миналия век, като през това време не е било поддържано, което го е превърнало в неуютно място в центъра на населеното място.

Продължават ремонтните дейности по спирката, а по инициатива на кмета на града Веси Панайотова и нейните съграждани, тя ще се превърне и в информационен център. В нея ще бъдат поставени табла, които освен забележителностите край Шипка, ще показват и намиращите в града хотели и къщи за гости.

За МГЕРБ-Казанлък това е част от поредица инициативи в района. За младежите е важно каузите да не са само в града на розите, а и във всички населени места. Сред обектите, придобили по-добър вид, са чешмата в центъра на село Черганово, паркът за отдих в Горно изворово, както и облика на пространството около Руските гробища в Енина. Една от първите инициативи на младежката структура в селата от общината бе откриването на буквално изоставения парк в централната част на Средногорово през 2011 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай