ГЕРБ реши да подкрепи ветото на президента върху приватизационните промени

ГЕРБ реши да подкрепи ветото на президента върху приватизационните промени  | StandartNews.com

ГЕРБ ще подкрепи ветото на президента Румен Радев, обяви на брифинг председателят на парламентарната група на партия Цветан Цветанов във връзка с наложеното вето от държавния глава на разпоредби от Закона за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

„През вчерашния ден имахме заседание при министър-председателят Бойко Борисов - аз като председател на ПГ на ГЕРБ и народни представители, които имат пряко отношение към законодателната дейност, която беше осъществена през последните няколко седмици. Във връзка със спекулациите и тиражирането в публичното пространство, че има лобистки текстове, които обслужват определени икономически кръгове или бизнес лица мога да кажа категорично, че ГЕРБ никога и по никакъв повод не е обсъждал и приемал подобни текстове", обясни той.

„Във връзка с тези твърдения през последните два – три дни, това, което вчера на заседанието с премира Бойко Борисов – се взе принципно решение Даниел Кирилов като председател на правна комисия да разработи текстове, с които да се отменят всички тези законодателни предложения, предложени от коалиционните ни партньори, подкрепени в икономическа комисия и приети в пленарна зала", добави той. „Даниел Кирилов е готов със законопроекта. С днешното вето, наложено от президента Радев преценихме, че внасянето на тези законодателни промени се обезсмисля. Имахме разговори с премиера след ветото и стигнахме до извода, че ще подкрепим мотивите на президента и ще се съобразим с ветото, което налага", заяви Цветанов.

„Това, което ние правим и винаги сме правили е да работим само и единствено водени от обществения интерес. На вчерашната среща при премиера присъства и финансовият министър, икономическия министър, водихме разговори и с Делян Добрев, Даниела Савеклиева и това, което имаме да съобщим днес е, че в утрешния ден председателят на парламента Цвета Караянчева ще обяви ветото на президента в пленарна зала, с което започват да текат съответните срокове. Ще се постараем в рамките на утрешния ден да бъде проведено заседание, което ще бъде свикано от зам.-председателя на икономическата комисия. По този начин ще покажем политическата воля на ГЕРБ и с решението, което сме взели на база и ветото от днес на президента, но и вчерашните разговори с премиера", обясни Цветанов.

Той допълни, че на вчерашната среща са били обсъдени добрите страни на законопроекта, свързани с електронната платформа, която дава възможност за повече прозрачност на приватизационните сделки и със законодателните промени, внесени между първо и второ четене от Делян Добрев, свързани със Закона за енергетиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай