ГЕРБ: Не може да избираме шефове на новото звено от сайт

Няма прозрачност в Народното събрание, контрират от БСП

ГЕРБ: Не може да избираме шефове на новото звено от сайт | StandartNews.com

БСП твърди, че най-лошият вариант за избор на шеф на антикорупционния орган е да става от Народното събрание. Той трябва да разследва хората от Народното събрание, а също така и министрите, които всъщност се избират от самото Народно събрание. Изборът на практика ще става от мнозинството на Народното събрание и избраният трябва да контролира това мнозинство". Това обясни по Нова телевизия народният представител от „БСП за България" Крум Зарков.

За съжаление, корупцията е неделима част от властта. Тя се генерира там, където има власт, добави Зарков. Той обясни още, че институцията, която по Конституция стои над политическите страсти, е тази на президента. „За съжаление, процедурата по избиране от Народното събрание не оставя усещане за прозрачност, за да бъде пример. Всеки избор от парламента се политизира до екстремност. Такава е неговата функция. Затова е много важно- кой ще избира шефа на антикорупционния орган", поясни Крум Зарков.

Имаме дебат, а не спор, обяви Димитър Лазаров от ГЕРБ. "Колегите бяха предвизили нещо, което е против конституцията за зам.-председателите", допълни той.

Тук не става въпрос за назначаване, а за избор. Решенията ще се вземат от комисията, а не еднолично, каза още Лазаров. "В техният въпрос са взели някаква лека процедура и искат да претупат възможността тези хора да се изслушват. Да се задават въпроси, а не да ги сложят на сайт и там да ги гледаме", каза още Лазаров. 

Те говорят само за службата. Кой от нея ще решава, деловодителите ли, попита Лазаров. "По констуция прокуратурата решава дали има престъпление, а не някой друг, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай