ГЕРБ контраатакуваха БСП: Дано послушат Станишев за конвенцията /ОБНОВЕНА/

ГЕРБ контраатакуваха БСП: Дано послушат Станишев за конвенцията /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Много се надявам в предстоящите обсъждания българските социалисти да послушат лидера на европейските социалисти Сергей Станишев и да поправят политическата грешка, както той я нарече. Това каза на пресконференция в централата на ГЕРБ външният министър Екатерина Захариева.

„На разположение сме за голям дебат, да обясним текстовете", посочи тя. „Не се заигравайте с дребни популистки неща", призова Екатерина Захариева. „Конвенцията ще задължи българската държава да осигури превенция и възпитанието на децата, че насилието над жените не е приемливо", обясни тя.

"Големият финален дебат за съдържанието на Истанбулската конвенция трябва да се проведе в парламента, сред и от законодателите", допълни министърът на правосъдието Цецка Цачева.

„В дебата, който върви през различните институции, в това число и Министерството на правосъдието, довършихме процедурата по съгласуване, което е задължително", обясни тя. „Бе постигнато пълно единодушие между представителите на държавните институции, на неправителствения сектор, на магистратите", заяви Цецка Цачева.

„Очаквам в парламента да има широк дебат, няма нужда да бързаме, спекулация е, че се бърза - искаме дебатът да се състои", коментира правосъдният министър. „Завършихме подготвителната работа и даваме възможност на депутатите да се запознаят с Конвенцията, с проекта на закон, който е предложен с определени резерви", каза още Цецка Цачева.

"Един милион български жени са подложени на домашно насилие. Изключително учудена съм, че Корнелия Нинова не иска по-добра защита за тях", включи се евродепутатът Ева Майдел.

„Изключително ми е интересно като вицепрезидент на социнтерна тя ще се срещне със своите колеги на следващото заседание и ще обясни позицията си, че като българка, представителка на втората по големина партия в България не подкрепя по-добрата защита и превенцията на насилие над жени", посочи тя.

„Изразявам недоумение и учудване от позицията по Истанбулската конвенция, която беше официално обявена вчера от Корнелия Нинова и от БСП. Само преди няколко месеца, през септември 2017 година, гласувахме Конвенцията в Европейския парламент и тя беше подкрепена от всички евродепутати от ПЕС, включително и българските представители", поясни евродепутатът.

„Изглежда, че Националният съвет на БСП и Корнелия Нинова отстояват едни позиции в Брюксел, преди месец на съвет на ПЕС БСП е подкрепила ратификацията на Конвенцията, няколко дни след това - в България казват, че няма да я подкрепят", изтъкна Ева Майдел. „В Брюксел можем да бъдем европейци и да отстояваме едни теми, а когато се върнем в България - променяме позицията си", коментира тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай